Transportatorii romani acuza ca o serie de masuri adoptate de Parlamentul European i-ar putea falimenta

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 17:42
768 citiri
Transportatorii romani acuza ca o serie de masuri adoptate de Parlamentul European i-ar putea falimenta
Foto: Arhiva Facebook/FORT

Transportatorii romani spun ca joia trecuta a fost una "neagra", din cauza ca Parlamentrul European a adoptat, pe neasteptate, o serie de masuri care - sustin ei - i-ar putea falimenta.

Masurile controversate, care ii nemultumesc pe transportatorii romani, fac parte din Pachetul 1 de Mobilitate.

In mod normal, PE urma sa supuna la vot adoptarea acestui pachet legislativ inca de pe 27 martie. In consecinta, sute de transportatori romani plecasera atunci spre Strasbourg, hotarati sa protesteze in fata Parlamentului, in incercarea de a bloca adoptarea masurilor. Multi dintre transportatori au facut cale intoarsa, insa, inainte de a ajunge la Strasbourg, in conditiile in care PE a eliminat, pe neasteptate, votul Pachetului 1 de mobilitate de pe ordinea de zi.

In plus, PE anunta ca a decis sa retrimita pachetul la Comisiei de Transport si Turism - TRAN, in vederea reanalizarii.

La acel moment - dupa cum Ziare.com v-a informat deja - multi dintre trasnportatorii romani au crezut ca discutia pe marginea Pachetului 1 de Mobilitate se va relua abia dupa alegerile europorlamentare de la sfarsitul lunii mai.

Spre surpriza tuturor, insa, PE a repus in discutie Pachetul 1 de Mobilitate si l-a adoptat joi, pe 4 aprilie, in prima lectura.

Procedural, acest lucru nu insemna ca pachetul legislativ urmeaza sa intre in vigoare, ci doar ca s-a facut un prim pas pe aceasta cale.

Potrivit Uniunii Nationale a Trasnportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), urmatorul pas ar fi declansarea procedurii de trialog pe marginea acestor masuri. In aceste conditii, sustine UNTRR, Romania ar trebui sa incerce sa blocheze demararea trialogului.

Europarlamentatul Jean Marinescu (PNL) sustine, de asemenea, ca masurile nocive pentru transportatorii romani pot fi, inca, oprite.

De ce se tem transportatorii romani sa se adopte Pachetul de Mobilitate 1?

Adoptarea Pachetului 1 de Mobilitate in forma curenta ar schimba radical modul in care se desfasoara transportul de marfuri in Europa.

Printre altele, noile norme obliga firma de transport din Romania - in cele mai multe dintre situatii - sa isi plateasca soferul care face curse internationale in regim de detasare. Acest lucru inseamna ca, atata vreme cat circula prin Romania, el va fi platit in raport cu salariul negociat la angajare.

Pentru orele petrecute la volan, in timpul cursei, pe teritoriul altor tari, cum ar fi Austria, Germania sau Franta, insa, soferul ar urma sa fie platit la nivelul salariului ...citeste mai departe despre "Transportatorii romani acuza ca o serie de masuri adoptate de Parlamentul European i-ar putea falimenta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transportatori pachet mobilitate proteste Strasbourg, #masuri protectioniste transportatori protest Bruxelles , #Stiri Macroeconomie