Tratatul fiscal inseamna prelungirea recesiunii pentru Romania - Analisti

Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:01
1715 citiri
Tratatul fiscal inseamna prelungirea recesiunii pentru Romania - Analisti

Senatorii au aprobat proiectul de ratificare a Tratatului privind stabilitatea fiscala, care, in opinia economistilor ar fi trebuit renegociat pentru ca in actuala versiune va prelungi recesiunea in care se afla Romania.

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca Romania poate sa respecte orice tratat fiscal, pentru ca mai importante sunt consecintele, adica sacrificii foarte mari si renuntarea la prognozele de crestere economica .

Romania trebuie sa ajunga la o convergenta reala cu UE

Analistul spune ca aceste obiective sunt importante pentru ca Romania trebuie sa ajunga la o convergenta reala cu Uniunea Europeana, fiindca decalajul fata de UE este extrem de mare, de aproape 35 de ani.

El spune ca Romania ar avea nevoie de un ritm de crestere economica dublu fata de cel al Uniunii Europene, iar asta inseamna un deficit mai mare. "Deficitul la care ne obliga tratatul de guvernanta fiscala nu ne ofera prea multe orizonturi, ci doar posibilitatea de a plati datoria externa, nicidecum o crestere economica", a declarat Mircea Cosea

Analistul economic sustine ca Romania nu se poate angaja la imprumuturi mai mari sau la investitii pentru ca depaseste deficitul convenit cu UE.

Capitalizarea valorii adaugate, investitiile straine si fondurile europene

Singura solutie, in opinia lui Cosea, este capitalizarea interna a valorii adaugate, dar care este greu de aplicat pentru ca Romania are un sector solid al productiei. El sustine ca tara noastra are inca doua variante la indemana - fondurile europene si cresterea investitiilor straine.

"Putem sa indeplinim obligatiile din tratatul fiscal, dar cu riscul de a bate pasul de loc, de a avea in continuare un decalaj mare fata de UE si de a nu putea sa punem in aplicare o crestere mai rapida a economiei", a mai spus analistul economic.

Mircea Cosea sustine ca tratatul fiscal trebuia renegociat, iar pentru tari ca Romania sa fie stipulate anumite facilitati, precum amanarea unor termene, regandirea unor cifre sau accesul pe piata muncii din UE in toate statele, nu doar in anumite tari.

"Un asemenea tratat poate fi pus in aplicare fara niciun fel de sacrificii de tari precum Germania, insa pentru state precum Romania este extrem de greu", considera Cosea. Totusi, analistul spune ca tratatul are si avantaje, printre cele mai importante fiind implementarea unei discipline bugetare de care Romania are mare nevoie si introducerea unui ordin de natura europeana in finantele autohtone.

Un tratat cu costuri mari pentru Romania

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca problema nu rezida in respectarea tratatului, ci in costurile sale, care in opinia sa se traduc printr-o recesiune prelungita pentru majoritatea statelor europene.

El sustine ca, dupa zeci de ani in care te-ai obisnuit intr-un anumit fel, nu poti sa devii "Germania" peste noapte. "Tratatul merge pe ideea unui tip mai auster de trai si dezvoltare, care se afla in cultura germana si in doua, trei state, si cam atat. Restul Europei s-a invatat altfel", a declarat Ilie Serbanescu.

Analistul sustine ca Romania este obisnuita sa fie neglijenta financiar, iar poporul roman are orice alte calitati, mai putin seriozitatea.

Romania nu este capabila de disciplina financiara

"Nu este rau ca va trebui sa trecem la disciplina financiara, insa Romania nu va fi capabila sa faca acest lucru, iar daca va reusi o va face cu pretul unei scaderi economice, un lucru foarte usor de atins, pentru ca oricum suntem pe muchie de cutit", sustine Ilie Serbanescu.

El sustine ca este nedreapta aplicarea tratatului, pentru ca, dupa o perioada lunga in care statele dezvoltate au folosit deficitul pentru crestere economica, acum il interzic statelor sarace precum cele din Europa de Est.

Senatorii au adoptat, in aceasta saptamana, proiectul de lege ce ratifica Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.

Potrivit Guvernului, Tratatul privind stabilitatea fiscala stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB.

Regula de aur - mecanism de corectie bugetara

Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

Executivul preciza ca intrarea in vigoare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Economica si Monetara va aduce o consolidare fiscala importanta, in anii urmatori, pentru Romania.

Potrivit tratatului, in cazul in care se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, se va declansa automat un mecanism de corectie, ce trebuie introdus in legislatia nationala, la fel ca si asa-zisa "regula de aur", privind limitarea deficitului structural.

Daca un stat membru nu transpune aceste doua prevederi in legislatia nationala, poate fi sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instante poate duce la o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, #tratat stabilitate fiscala Uniunea Europeana, #tratat fiscal uniunea europeana, #zona euro stabilitate bugetara , #Stiri Macroeconomie