Traversarea podului Calafat - Vidin va costa automobilistii cate 2 euro

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 10:47
1824 citiri
Traversarea podului Calafat - Vidin va costa automobilistii cate 2 euro
Sursa: Calafatlive.blogspot.com

Taxa perceputa pentru traversarea noului pod de peste Dunare, la Calafat-Vidin, va fi cel mai probabil de 2 euro in cazul autoturismelor, iar pietonii si ciclistii vor trace gratuit.

Taxa pentru vehiculele cu masa intre 3,5 si 7,5 tone si maxim 23 locuri va fi de 12 euro, cele avand intre 7,5 si 12 tone vor plati 18 euro, camioanele de peste 12 tone cu maxim trei axe vor plati 25 euro, iar cele cu patru si mai multe axe - 37 euro, scrie joi cotidianul sofiot Sega, citand informatii publicate pe site-ul Agentiei de Infrastructura Rutiera din Bulgaria.

Taxele sunt comparabile cu cele percepute pentru traversarea podului Ruse-Giurgiu si de cateva ori mai mici fata de cele pentru traversarea Dunarii cu feribotul Calafat-Vidin care se ridicau pana la 92 euro, in cazul tirurilor.

Ziarul amintit mai scrie ca podul va fi inaugurat cel mai devreme la sfarsitul lunii mai. Miercuri, guvernul bulgar a adoptat o decizie prin care propune parlamentului sa ratifice acordul intre Romania si Bulgaria pentru infiintarea unei companii mixte care sa administreze noul pod.

Se asteapta ca propunerea sa fie una dintre primele votate de noul parlament bulgar care va rezulta din alegerile de pe 12 mai. Aceeasi procedura va trebui sa fie aplicata si in Romania.

Societatea mixta va avea sediul la Vidin si o filiala la Calafat. Veniturile din taxe vor fi impartite intre Bulgaria si Romania proportional in functie de investitiile facute de fiecare dintre doua tari. Bulgaria a investit 226 milioane de euro (circa 80% din total), in timp ce Romania - 48 milioane de euro (in jur de 20%).

Sofia a organizat recent o licitatie pentru alegerea companiei care va elabora sistemul electronic pentru plata taxelor de pod. Sistemul va trebui sa functioneze in trei limbi - romana, bulgara si engleza. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 7 mai, iar sistemul trebuie realizat in 20 de zile. Valoarea licitatiei publice este de 55 mii de leva (putin sub 30 mii de euro), mai scrie Sega.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa pod Calafat Vidin, #cost traversare pod Calafat , #Stiri Macroeconomie