Un an cu Trump: Economia creste sanatos, N.Y.Times si stanga democrata nu mai stiu ce sa inventeze

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 09:19
811 citiri
Un an cu Trump: Economia creste sanatos, N.Y.Times si stanga democrata nu mai stiu ce sa inventeze

Acum cateva zile, cand am inceput sa scriu acest text, tocmai citeam un articol din Wall Street Journal: cetatenii americani au cheltuit peste orice asteptari in debutul acestei vacante de iarna.

Aceasta este realitatea unui final de an cu o administratie republicana la Casa Alba: americanii sunt optimisti pe fondul majorarii salariilor, al unui somaj extrem de mic si care continua sa scada, al cresterii bursei si al unei inflatii modeste.

Da, stiu, (pseudo) liberalii din Romania, care citesc New York Times cu sfintenie, isi vor pune mainile la ochi si vor refuza sa citeasca un articol scris de catre un antreprenor alb, crestin, sustinator al familiei traditionale si suporter declarat al lui Donald Trump.

Va invit atunci sa va uitati peste finalul editorialului din ultimul The Economist (o publicatie liberala care il considera pe actualul presedinte al SUA Raul intruchipat): "Oricat ar fi de vexati criticii presedintelui, economia Americii este bine pozitionata pentru 2018".

Suficiente citate, asa ca am sa va spun de ce eu, ca om de afaceri, sunt foarte multumit de administratia Trump:

La ora la care scriu, Senatul tocmai a votat cea mai mare reducere de fiscalitate de la Reagan incoace, inclusiv reducerea asa-numitei "corporate tax" (impozitul platit de companii) de la 35% la 21%.Tot mai multe companii americane isi readuc in tara productia, ceea ce are efecte asupra somajului (care a ajuns la 4,1%, o scadere de 0,6% fata de acum un an), asupra salariilor muncitorilor (majorare de 3,2% a veniturilor "blue collar workers"), dar si asupra perspectivelor companiei pe care o conduc.A redus masiv birocratia, o uriasa durere de cap pe vremea Administratiei Obama. In 2016, asa numitul "Federal Register", care inventariaza propunerile legislative si noile reglementari, avea 95.894 de pagini! Da, ati citit bine, era un record. Fiecare companie pierdea foarte mult timp si punea deoparte sume de bani consistente pentru a se putea conforma unui numar urias de reguli. Administratia Trump a redus deja cu 32% numarul paginilor "Federal Register".

Ce cred ca se va intampla in 2018?

Somajul va continua sa scada si probabil va ajunge la 3,6%. Ganditi-va ca, in Romania, somajul era, in octombrie, 4,9% (datele INS), dar asta se datoreaza si faptului ca peste trei milioane de romani muncesc in alte tari europene.

Noua legislatie fiscala incurajeaza companiile americane sa investeasca mai mult aici, in SUA, bursa va continua sa creasca, se vor crea noi locu ...citeste mai departe despre "Un an cu Trump: Economia creste sanatos, N.Y.Times si stanga democrata nu mai stiu ce sa inventeze" pe Ziare.com

#Donald Trump economie SUA , #Stiri Macroeconomie