Un mare sector din Romania e in recesiune. Guvernul e acuzat ca face situatia si mai complicata

Duminica, 26 Martie 2017, ora 15:55
1040 citiri
Un mare sector din Romania e in recesiune. Guvernul e acuzat ca face situatia si mai complicata
Foto: Ziare.com

Sectorul constructiilor este deja in recesiune tehnica, avertizeaza autoritatile din domeniu. Situatia s-a creat dupa trei luni de scaderi consecutive, comparativ cu anul trecut.

"In anul 2016, piata utilajelor de constructii din Romania a inregistrat o scadere de 40% fata de 2015. Toate economiile (din alte tari - n.red.), in zona constructiilor sunt pe plus. Avem o singura exceptie - Romania, unde guvernantii considera ca investitiile publice nu isi au rostul", a declarat Alexandru Badea, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje de Constructii, citat de Digi 24.

O alta problema o reprezinta faptul ca Guvernul a anuntat deja ca nu mai sunt bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene

In acest fel, primarii nu mai pot demara proiecte de investitii folosind bani proveniti de la Uniunea Europeana.

Plati cu intarziere de la Guvern

In plus, companiile de constructii au o alta nemultumire - Guvernul nu doar ca a blocat proiectele de investitii, ci face platile cu intarziere, iar lucrari sunt acordate cu precadere companiei de stat, CNAIR. Este vorba despre lucrari in regie proprie.

"Acordarea de lucrari in regie proprie nu tine cont de legea achizitiilor publice. Accesul firmelor private este inchis la aceste proiecte", sustine presedintele Asociatiei Antreprenorilor in Constructii, Laurentiu Plosceanu.

Insa este nevoie sa treaca un an pentru a se stabili daca lucrarile efectuate de stat prin CNAIR sunt mai ieftine decat ofertele pe care le fac firmele private.

In ce priveste datoriile Guvernului catre companii, acestea se ridica la 400 de milioane de euro, doar in cazul lucrarilor finalizate, in cazul carora nu se poate face receptia.

"Solicitam public ca aceste receptii sa faca parte dintr-un program al Guvernului de intrare la plata in regim de urgenta", mai spune Plosceanu. ...citeste mai departe despre "Un mare sector din Romania e in recesiune. Guvernul e acuzat ca face situatia si mai complicata" pe Ziare.com

#sector constructii recesiune, #Guvern plati companii constructii, #Guvern CNAIR constructii , #Stiri Macroeconomie