Unde au disparut rosiile autohtone - 'Inima de bou' sau rosia tiganeasca?

Duminica, 06 Iulie 2014, ora 12:00
1814 citiri
Unde au disparut rosiile autohtone - 'Inima de bou' sau rosia tiganeasca?
Foto: Nicolae Lalu

Ati avut vreodata un sentiment neplacut cand vedeti tarabele cu rosii identice, tari si cam fara gust, odata ce ajungeti cu ele acasa? Situatia a aparut de putini ani, si piata pare acum inundata de rosii despre care nu stii ce sa mai crezi.

Nicolae Lalu, fermier din Buzau, care incearca sa pastreze sute de soiuri traditionale pe terenurile lui, si Aurel Maxim, profesor si specialist in pastrarea biodiversitatii, au vorbit, pentru Ziare.com, despre rosiile de altadata, agricultura industriala bazata pe azot-potasiu-fosfor si plantele modificate genetic.

"Ultima gaselnita a fost gena terminator, care iti sterilizeaza samanta. De pilda, ei iti vand samanta de grau cu gena terminator. Tu cultivi graul, il recoltezi, poti sa-l mananci. Dar e steril, daca il pui in pamant nu rasare, nu germineaza. Modificarile astea genetice sunt o ruleta ruseasca aruncata in natura, zapacesc gazele, albinele, insectele", spune Nicolae Lalu.

Am fost la piata, am vazut piata plina de rosii frumoase, ...citeste mai departe despre "Unde au disparut rosiile autohtone - 'Inima de bou' sau rosia tiganeasca?" pe Ziare.com

#Rosii romanesti samanta traditionala, #seminte legume romanesti hibrizi, #rosia romaneasca hibrid modificare genetica , #Stiri Macroeconomie