Va ajunge economia Romaniei "tigrul din Balcani"?

Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:43
1762 citiri
Va ajunge economia Romaniei "tigrul din Balcani"?
Foto: Pixabay

S-a mai vehiculat si in trecut ipoteza conform careia Romania poate deveni tigrul economic din Balcani, insa abia acum statisticile ne arata ca intr-adevar ne indreptam spre acest titlu detinut de zeci de ani de Grecia.

Dar oare ce vom observa la o privire mai atenta a datelor? Avem sanse sa ajungem in varf? Si daca vom ajunge numarul 1, oare vom avea parte de o cadere cel putin la fel de spectaculoasa ca ascensiunea?

Ei bine, haideti sa vedem care e cea mai probabila varianta.

Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistica, Eurostat, arata ca, in primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului Romaniei - ajustata in functie de influentele sezoniere - a fost de 44,2 miliarde de euro, in timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde de euro.

Este pentru prima data de cand exista astfel de statistici cand depasim intr-un trimestru la acest criteriu statul elen, care a detinut suprematia in Balcani (exceptand Turcia) in ultimii ani.

Cum s-a ajuns aici? E vorba de o conjunctura de factori. In timp ce economia greceasca se lupta din 2009 incoace sa iasa dintr-o recesiune adanca, tara noastra a luat avant in perioada recenta.

Asa cum arata datele din tabel, economia elena a ajuns la apogeu in 2008, vreme in care produsul intern brut al acestei tari era cu 70% mai mare decat cel al Romaniei, iar apoi s-a rostogolit intr-o prapastie adanca, apropiindu-se in 2015 de nivelul nostru.

In 2016, PIB-ul Greciei a ajuns la 175,9 miliarde de euro, iar al nostru la 169,6 miliarde de euro.

Datele Bancii Mondiale arata ca economia Romaniei va creste cu 4,4% in 2017. In termeni nominali, acest lucru se traduce intr-o valoare de 177,06 miliarde de euro.

Pe de alta parte, cu un avans estimat de 1,8%, produsul intern brut elen va fi mai mare cu 1,8% fata de anul anterior, adica va ajunge la 179,06 miliarde de euro. Deci pentru a depasi economia elena, PIB-ul nostru trebuie sa creasca cu cel putin 5,8% in 2017.

Astfel, aceasta cifra este putin fantezista. Nici macar Guvernul nu s-a avantat atat de mult, care anticipeaza un avans al PIB-ului de 5,2% pentru acest an, in ciuda faptului ca economistii independenti nu vad aceasta valoare ca fiind realizabila.

Prima concluzie: Daca economia elena va avansa in acest an cu 1,8%, conform asteptarilor, cea romaneasca va trebui sa creasca cu cel putin 5,8% pentru a o depasi, ceea ce e improbabil.

Consumul, bata-l vina

Exista o mica posibilitate ca economia elena s... citeste mai departe despre "Va ajunge economia Romaniei "tigrul din Balcani"? Iata pe ce e bazata cresterea si care sunt problemele" pe Ziare.com

#crestere economica Romania Grecia , #Stiri Macroeconomie