Vicepremierul Viorel Stefan: Combinatul de la Galati se poate vinde doar cu acordul statului. Nemtii si austriecii, printre potentialii cumparatori

Marti, 24 Aprilie 2018, ora 14:57
1290 citiri
Vicepremierul Viorel Stefan: Combinatul de la Galati se poate vinde doar cu acordul statului. Nemtii si austriecii, printre potentialii cumparatori
Foto: Arhiva Facebook/Internship ArcelorMittal Galati

Vicepremerul Viorel Stefan a declarat ca ArcelorMittal nu va putea vinde combinatul de la Galati fara acordul statului roman, care urmareste cresterea productivitatii in siderurgie. In paralel, directorul combinatului, Bruno Ribbo, da asigurari ca vanzarea unitatii nu va duce la inchiderea ei.

Chiar si asa, galatenii se tem inca de faptul ca rusii ar putea pune mana pe combinat si l-ar putea inchide, asa cum au facut si cu cel de la Campia Turzii.

Pe 13 aprilie, grupul britanico-indian ArcelorMittal a anuntat ca vinde combinatul galatean, odata cu alte unitati de productie, daca in schimb Comisia Europeana ii va permite sa cumpere otelaria italiana Ilva, cea mai mare din Europa.

Anuntul i-a nelinistit pe galateni, in conditiile in care combinatul este cel mai mare angajator din judet, avand pe statele de plata peste 5.000 de salariati. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu aceasta mare unitate siderurgica.

Abia dupa 11 zile de la acel anunt, vicepremierul Viorel Stefan a facut declaratii cu privire la acest eveniment.

"Tranzactia va fi monitorizata de o persoana mandatata de Comisia Europeana, astfel incat rezultatul sa conduca la cresterea productiei in combinatele preluate si nu la restrangerea ei, pentru ca s-ar produse efecte nedorite in ceea ce priveste concurenta pe piata laminatelor la rece si la cald.

Oricum, cesiunea nu se poate face decat cu acordul explicit al statului roman. Exista un drept mentionat in contractul de privatizare (secretizat de Guvernul Nastase in 2001 - n.red), care spune ca cesiunea nu se poate face decat cu acordul vanzatorului, adica al statului roman.

Se vor lua masuri asiguratorii si toate garantiile necesare ca productia la Galati va creste dupa aceasta tranzactie, nu se va restrange, iar acest lucru va fi valabil pentru toate unitatile de productie care fac obiectul acestei tranzacti ", a declarat vicepremierul Viorel Stefan.

Directorul ArcelorMittal Galati: Combinatul e puternic, are potential, nu se va inchide

Directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribbo, sustine, insa, ca vanzarea combinatului n-ar trebui sa fie motiv de ingrijorare pentru nimeni.

"O eventuala vanzare a Combinatului nu este echivalenta, in niciun caz, cu inchiderea. Combinatul este complet functional, perfect adaptat pietei sale naturale, cu un portofoliu puternic de clienti, un lant de aprovizionare sigur, cu muncitori calificati si specialisti excelenti, fara probleme in ...citeste mai departe despre "Vicepremierul Viorel Stefan: Combinatul de la Galati se poate vinde doar cu acordul statului. Nemtii si austriecii, printre potentialii cumparatori" pe Ziare.com

#combinat siderurgic Galati ArcelorMittal, #vanzare ArcelorMittal Bruno Ribbo, #rusi combinat siderurgic Galati , #Stiri Macroeconomie