Vor scadea salariile? Traim intr-o aventura pe care nimeni nu o mai controleaza Interviu

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 06:42
1133 citiri
Vor scadea salariile? Traim intr-o aventura pe care nimeni nu o mai controleaza Interviu

Ma astept sa apara un numar mare de falimente, vor fi obligati sa faca restructurari, inflatia va creste, deficitul balantei comerciale muta cresterea economica la cei de la care importam. Traim intr-o aventura fiscala pe care nimeni nu o mai controleaza, avertizeaza prof. univ. dr. Mircea Cosea.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Cosea a explicat motivele pentru care situatia economica se va deteriora: "Noi nu facem bani, ci doar rotim bani dintr-o parte intr-alta, bani neregenerabili. Bugetul din 2018 nu se va putea baza pe ei. Daca mai reduci si impozitul, lucrurile se agraveaza foarte mult."

"Schimbarile Codului fiscal anuntate saptamana trecuta nu duc nicaieri si nu stiu de ce au fost facute. Nu mai au nicio explicatie, nu aduc niciun ban in plus. Caracteristica Romaniei nu mai e coruptia, ci impredictibilitatea", a avertizat prof. Cosea.

Intrebarea momentului e una simpla, dar cu raspunsuri contradictorii: vor creste sau vor scadea salariile de la 1 ianuarie?

Eu cred ca traim intr-o aventura fiscala pe care nimeni nu o mai controleaza. Salariul s-ar putea sa nu scada la stat, unde exista garantia, cel putin formala, ca va fi completat brutul pentru ca net-ul sa nu fie mai mic.

Dar contrar declaratiilor sforaitoare de acum o luna, privatii nu pot fi obligati prin lege sa mareasca salariul brut, pentru ca ar fi nu numai neconstitutional, ci si impotriva oricaror reguli ale economiei de piata.

Si nu e vorba numai despre bunavointa privatilor de a face acest lucru, ci si despre capacitatea lor sa completeze astfel incat salariatul sa nu piarda.

PSD se bazeaza pe faptul ca angajatorii nu vor sa-si piarda forta de munca.

Nu e corect. Piata fortei munca merge in functie de cerere si oferta. Si nu in toate locurile si situatiile exista un deficit al acesteia.

Teoretic, ar exista o explicatie pentru ca salariile ar putea creste foarte putin, si anume micsorarea concomitenta a impozitului pe venit de la 16 la 10%. Aceasta micsorare trebuie insa pusa in contextul altor situatii la care guvernul nu s-a gandit.

Ea ne pune in situatie de egalitate cu tarile din jur in privinta competitivitatii pe piata, pentru ca si alte tari din jurul nostru au 10% impozit pe venit, dar am putea avea anumite dereglari in pivinta capitalului strain care va fi atras mai mult fiscal si nu din alte puncte de vedere, de aici dezechilibre in teritoriu. Din nou zona Moldovei si sudul vor fi in dificultate.

Angajatorul va fi oricum in pierdere pentr ...citeste mai departe despre "Vor scadea salariile? Traim intr-o aventura pe care nimeni nu o mai controleaza Interviu" pe Ziare.com

#salarii transfer contributii, #modificare Cod Fiscal, #crestere economica consum , #Stiri Macroeconomie