Vosganian vrea sa elaboreze cele patru strategii nationale pana in noiembrie 2013

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:42
1559 citiri
Vosganian vrea sa elaboreze cele patru strategii nationale pana in noiembrie 2013

Cele patru strategii ale Romaniei - pentru competitivitate, reindustrializare, strategia pentru export si cea pentru inovare - ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2013, tinta autoritatilor fiind stabilita pentru jumatatea lunii noiembrie, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta privind dezvoltarea competitiva prin inovare.

"Tinta noastra pentru finalizarea celor patru strategii nationale ale Romaniei este jumatate lunii noiembrie. Acestea trebuie sa fie gata pana la finalul acestui an, avand in vedere ca urmeaza noua programare bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.

Oficialul a adaugat ca strategia pentru competitivitate este importanta in contextul absorbtiei fondurilor europene in urmatorii ani.

"Strategia pentru competitivitate trebuie finalizata pana la finalul acestui an, pentru ca altfel, in contextul bugetar 2014 - 2020, iar nu vom sti pe ce fonduri europene mizam si cum le vom cheltui. Este o conditie ex-ante pentru programarea bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.

Competitivitatea economica, noul brand al Romaniei

De asemenea, acesta a adaugat ca brandul Romaniei trebuie sa fie competitivitatea economica, precizand ca in cadrul intrevederilor sale din strainatate considera ca este oportuna o prezentare a potentialului economic al Romaniei, in afara de simbolurile traditionale promovate.

"Competitivitatea trebuie sa fie blazonul, marca Romaniei, nu frunza sau altele. Romanii trebuie sa fie mandri nu doar de muzica populara si de fotbalisti. Trebuie sa spuna: Sunt mandru ca sunt roman pentru ca 'the sistem works'. Iar eu nu trebuie sa ma duc in delegatiile oficiale precum un staret cu fresce sau ca un arheolog, cu cioburi de oale, ci cu programe competitive", a declarat Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei a adaugat ca Strategia pentru reindustrializare va fi elaborata in paralel, documentul urmand sa valorifice potentialul industrial al Romaniei, in corelare cu forta de munca si cu fluxurile investitionale.

Oficialul a mentionat ca Strategia pentru export a Romaniei trebuie sa se concentreze pe deschiderea catre pietele terte.

"Strategia pentru export trebuie sa fie bazata pe avantajele competitive. Avem un avantaj competitiv urias fata de Rusia. Excedentul a fost de un miliard de dolari. De asemenea, trebuie utilizate avantajele competitive in Africa, Noua Zeelanda. Nu avem reprezentanti ai retelei comerciale in aceste zone si trebuie sa ne deschidem catre piete terte pentru a evita sinergia crizei", a mentionat Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei a adaugat ca Strategia pentru inovare trebuie sa se axeze pe industriile de varf.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Adrian Ciocanea, a precizat ca strategiile verticale trebuie inglobate intr-una orizontala, de competitivitate.

"Avem prea multe strategii verticale, ce nu sunt corelate. Ne trebuie una orizontala care sa inglobeze din toate, cea de competitivitate. Astfel vom avea sens. In perioada anterioara am avut prea multe eligibilitati si prea putine obiective clare. Asa au aparut discutiile privind salile de sport", a precizat Adrian Ciocanea.

#stategii nationale economie Vosganian, #strategie reindustrializare Romania, #competitivitate economica Romania, #strategie exporturi Romania , #Stiri Macroeconomie