Warren Buffet nu vede cu ochi buni viitorul: Visul american este in pericol

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 09:38
4947 citiri
Warren Buffet nu vede cu ochi buni viitorul: Visul american este in pericol
Foto: Wikimedia

In viitoarea era Trump, marile averi din SUA ar putea cunoaste un moment propice consolidarii lor, daca presedintele ales isi va pune in practica politica fiscala anuntata.

Lucrul este privit cu ingrijorare de miliardarul Warren Buffet, care vede in cresterea inegalitatii sociale un pericol care ameninta visul american, relateaza CNN Money.

O lume pentru bogati

"In 1982, topul Forbes 400 cumula doar 93 miliarde dolari, acum avem averi care insumeaza 2.400 miliarde, de 25 de ori mai mult.

Daca esti un tip obisnuit, care lucreaza 40 de ore pe saptamana, eventual mai ai si o a doua slujba, si te zbati sa ai grija de copiii tai incepi sa te intrebi: Ce este in neregula cu viata mea? Pe acest fond a reusit Trump sa atraga votantii", considera al doilea cel mai bogat om din lume.

In ciuda entuziamului manifestat de oficialii amercani, Buffet crede ca economia se misca inca anemic.

"PIB-ul anuntat pentru ce de-al treilea trimestru a fost de 2,9%. In opinia mea, acel trimestru nu a fost unul in care economia americana sa avanseze cu 2,9 procente.

Daca este sa pun pariu, cred ca vor revizui in scadere datele anuntate. Nu este o economie slaba, ci doar mai putin performanta decat crede lumea in mod obisnuit", a precizat Warren Buffet.

Gasca cu oua de aur

Cea mai mare problema sesizata de Buffet ramane redistribuirea inechitabila a veniturilor. "Din economie castiga cei bogati, ca mine", a punctat acesta.

"Capitalismul, sistemul de piata functioneaza. Am vrut un sistem in care gasca sa faca in fiecare an mai multe oua e aur si il avem. Acum, ramane de vazut cum vom distribui aceste oua, aici trebuie ajustat sistemul", a specificat magnatul.

Buffet nu vede insa o solutie in cresterea salariului minim pe economie, ci in acordarea de facilitati fiscale in functie de impozitul pe venit platit de contribuabil.

#economie sua, #inegalitate sociala Statele Unite, #warren buffet, #averi mari SUA , #Stiri Macroeconomie