Zona euro primeste in continuare ajutor, dar BCE nu mai e la fel de darnica

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 17:00
1092 citiri
Zona euro primeste in continuare ajutor, dar BCE nu mai e la fel de darnica
Foto: Arhiva Ziare.com

Zona euro primeste in continuare ajutor din partea Bancii Centrale Europene (BCE), care a decis sa extinda masurile neconventionale pana la finalul anului viitor. Insa nu va mai fi la fel de darnica ca pana acum.

Decizia a fost asteptata de statele membre ale uniunii monetare, caci actualul program de relaxare cantitativa (QE) se termina in martie 2017, potrivit The Guardian.

Acesta presupune achizitia de catre BCE de obligatiuni guvernamentale, cu scopul de a injecta lichiditati pe piata europeana si de a mentine la un nivel scazut dobanzile cu care se imprumuta tarile din zona euro.

Astfel, joi, BCE a transmis ca va continua sa cumpere pana la sfarsitul lunii martie 2017 obligatiuni guvernamentale in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, ca si pana acum, insa din aprilie pana la finalul anului viitor suma se va reduce la 60 de miliarde de euro.

De asemenea, dobanda de refinantare a fost mentinuta la zero la suta, iar dobanda la depozit a ramas la -0,4%, iin timp ce ...citeste mai departe despre "Zona euro primeste in continuare ajutor, dar BCE nu mai e la fel de darnica" pe Ziare.com

#BCE zona euro , #Stiri Macroeconomie