Agricultura a primit cel mai mult la rectificarea bugetara. Unde merg banii

Miercuri, 29 August 2012, ora 09:02
2822 citiri
Agricultura a primit cel mai mult la rectificarea bugetara. Unde merg banii

Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare suplimentare in cadrul rectificarii bugetare de saptamana trecuta, si anume 1,3 miliarde de lei, astfel incat bugetul total a crescut la 16,395 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de ministerul Finantelor.

Suplimentarea bugetara va fi folosita in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, potrivit secretarului de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescuin, in conditiile in care peste 3,7 milioane de hectare de teren sau aproximativ 40% din suprafata arabila a tarii a fost afectata de lipsa precipitatiilor.

"Marti (4 septembrie 2012) ne intalnim cu ministrul si vom stabili exact cum impartim banii", a declarat Adrian Radulescu.

Cu toate acestea, ministerul Agriculturii a anuntat deja acordarea unui ajutor de minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare cu culturi agricole. Banii vor fi virati in perioada 1-15 noiembrie 2012. Insa aceste ajutoare nu pot fi cumulate cu cele primite de agricultori pentru pagubele produse de ninsorile abundente de la inceputul anului.

Fermierii vor mai primi si un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor de toamna, in valoare de 200 lei/ha, pentru o suprafata de minim un ha si maxim 150 ha inclusiv, pe exploatatie.

Alte doua masuri aprobate deja de minister sunt reducerea cu 20% a tarifului pentru energie in agricultura si plata apei direct la sursa.

"Putem vorbi de un procent de 10 - 15 la suta pe care noi il estimam ca si reducere avand in vedere ca nu se mai platesc si acele pierderi generate de distributie", a declarat ministrul Agriculturii.

In plus, ministerul are in vedere suplimentarea fondurilor pe care toti fermierii le primesc pe suprafata in campania 2012-2013.

"Acest sprijin va putea sa atinga chiar plafonul maxim permis de Comisia Europeana, adica sprijinul mediu pe care il primeste un fermier din Uniunea Europeana, aproximativ 170 - 180 de euro pe hectar", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in contextul in care, in 2011, fermierii au primit 132 euro/ha.

Printre masurile promise de guvern se mai numara si suplimentarea fondurilor europene pentru irigatii, care vor creste de la 25 milioane de euro, la 60 milioane de euro.

Bilantul unui dezastru

La ultimul bilant, din luna august, ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale anunta ca aproximativ 30% din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna trecuta este compromisa. Cat despre culturile de primavara, 32,5% din suprafata totala cultivata in acest an a fost afectata de seceta.

Fermierii intampina cele mai mari probleme la culturile de porumb, afectate in proportie de 81,2% si la cele de floarea soarelui, afectate in proportie de 45,8%.

Cei care au cel mai mult de suferit de pe urma secetei sunt micii fermieri, care practica agricultura de subzistenta. Astfel, peste 1,2 milioane de hectare din suprafata afectata apartin unor ferme mici si de subzistenta, care sunt exploatate de 523 mii de fermieri persoane fizice, din totalul de 1,1 milioane, inregistrati la APIA.

Si in conditiile in care meteorologii anunta ca seceta va persista pe intreg teritoriul agricol al tarii, cel putin pana in data de 3 septembrie, cifrele dezastrului din agricultura se modifica in fiecare zi.

"Situatia reala a efectului secetei asupra culturilor insamantate in aceasta primavara va fi posibil de stabilit la incheierea campaniei de recoltare din toamna acestui an", a precizat ministerul Agriculturii.

Agricultura, de la extaz la agonie

In 2011, cresterea economica de 2,5% din PIB a fost sustinuta, in principal, de agricultura, care a inregistrat un avans de 11,3% fata de 2010, potrivit datelor INS. Insa anul agricol de exceptie nu s-a datorat reformelor in sector, ci a conditiilor meteorologice prielnice. In consecinta, in 2012 nu vom fi la fel de norocosi:

"Daca anul trecut agricultura a venit la PIB cu aproape 8%, cred ca anul acesta nu va veni cu mai mult de 5%", a declarat pentru Ziare.com, Adrian Radulescu, secretar de stat in ministerul Agriculturii.

Pe langa un aport diminuat la PIB, agricultura ar putea afecta si inflatia in acest an. Din cauza secetei, alimentele se vor scumpi cu peste 20% si vom putea asista si la majorari de pana la 50%, la unele alimente, cum ar porumbul, a declarat, pentru Business24, Tudor Dorobantu, secretarul general al Federatiei Agrostar.

"Nici macar nu exista posiblitatea reala ca acest fenomen (cresterea pretului la alimente n.red.) sa fie oprit de cineva", spune oficialul Agrostar, care adauga ca singurul lucru pe care il poate face Guvernul este sa se pregateasca pentru anul agricol urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rectificare bugetara ministerul Agriculturii, #subventii agricultura, #ajutor de minimis agricultura, #ajutor seceta , #Subventii agricultura