Ce i se baga Romaniei in traista prin noua Politica Agricola Comuna

Luni, 20 Mai 2013, ora 15:50
2569 citiri
Ce i se baga Romaniei in traista prin noua Politica Agricola Comuna
Ministerul Agriculturii vrea sa creasca suprafata pentru schema tinerilor fermieri de la 25 la 100 de hectare

Romania va beneficia si in perioada 2014-2020 de subventii pe suprafata, iar autoritatile au posibilitatea de a orienta finantarea europeana acolo unde este nevoie de fonduri sau de acorda ajutoare cuplate.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, impreuna cu Dacian Ciolos, comisarul european pe Agricultura, au prezentat, in cadrul unei sedinte de lucru, principalele directive ale noii Politici Agricole Comune si beneficiile directe pe care le are Romania din noua PAC pentru perioada 2014-2020.

Business24 va prezinta cele mai importante modificarile ale PAC si beneficiile Romaniei:

- Mentinerea platilor directe - Romania va continua sa beneficieze de subventii acordate pe hectar pana in 2020. In plus, fermierii romani vor beneficia si de pe urma convergentei subventiilor. Acesta se va face in sase ani, in loc de patru ani cum era prevazut la inceputul negocierilor. Pentru Romania inseamna o crestere graduala a subventiei de la 119 euro/ha in 2013 la 181 de euro/ha in 2020.

"La inceputul lui 2010, cand am ajuns la Bruxelles, discutia era cu cat sa reducem PAC, cu 20-30%, in contextul in care bugetul era afectat de criza. Obiectivul meu a fost sa obtin mentinerea bugetului, dar si ca tarile sa accepte o reducere a platilor directe. Alocarea bugetara totala cu PAC se reduce lejer, insa PAC este cel mai putin afectata, iar pentru statele membre care au plati directe mari aplicam alte reduceri pentru a putea a acorda subventii noilor state membre", a declarat comisaruul european pe Agricultura, Dacian Ciolos.

- Flexibilitate pentru autoritati - Autoritatile nationale vor beneficia de o flexibilitate mai mare pentru a orienta fondurile europene acolo unde sunt necesare.

"Am vrut sa tintim mai bine platile directe catre categoriile care au nevoie si sa dam posibilitatea autoritatilor de a orienta platile acolo unde este cea mai mare nevoie", a adaugat Ciolos.

In acest sens, ministrul Agriculturii a anuntat infiintarea a doua subprograme in cadrul PNDR pentru sustinerea unor sectoare cu probleme: sectorul montan si submontan si cel al laptelui.

"O sa avem submasuri prin care sa finantam beneficiarii in PNDR prin doua subprograme: Zona montana si submontana si programul de lapte. Ne gandim serios sa cream un program pentru zona de pomicultura, unde incercam sa venim cu un program similar cu cel de la vita de vie", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In plus, autoritatile nationale pot transfera fonduri intre pilonul I si pilonul II.

"Exista posibilitatea de a muta 25% din fonduri de la pilonul II la pilonul I. Nu cred ca Romania va accesa aceasta posibilitate. Inca avem nevoie sa investim in retehnologizare. Trebuie sa alocam sume pentru a reduce decalajele dintre rural si urban. Asa cum arata cifrele, cred ca Romania nu va accesa aceasta optiune", a precizat Constantin.

- Infiintarea fondurilor mutuale - In Noua Politica Agricola Comuna este prevazuta sustinerea din fonduri europene a infiintarii fondurilor mutuale pentru a acoperi pierderile din calamitatile naturale care nu sunt acoperite de asiguratori.

Autoritatile nationale au in vedere crearea unui astfel de fond mutual pana pe 30 iunie 2013. Noua institutie va avea o tripla participare: agricultori (35%), fonduri europene (47,7%) si statul roman (16,25%).

- Sustinerea programului "Tinerii fermieri" - Tinerii fermieri vor putea beneficia in perioada 2014-2020 de subventii cu 25% mai mari fata de ceilalti fermieri.

"Avem in vedere o crestere a platilor directe pentru tinerii fermieri in primii cinci ani dupa instalare. Am constatat ca este o presiune mare pe tinerii fermieri in primii ani dupa instalare", a declarat comisarul european pe Agricultura Dacian Ciolos in cadrul unei conferinte de specialitate.

La randul sau, ministrul Agriculturii a anuntat ca autoritatile iau in calcul o crestere a suprafetei eligibile pentru schema tinerilor fermieri de la 25 de hectare la 100 de hectare de teren.

Pe langa subventii cu 25% mai mari, tinerii fermieri pot beneficia de o prima de instalare care va creste din 2014 la 70.000 la euro, de la 40.000 de euro, cat este in prezent.

Teme aflate inca in discutii

- Plafonarea subventiilor marilo fermieri - Autoritatile de la Bruxelles au propus o plafonare a subventiilor pe suprafata pe care le pot primi fermierii.

Practic, un agricultor nu poate primi mai mult de 300.000 de euro subventie indiferent de numarul de hectare pe care le detine. Masura a starnit reactii din partea asociatiilor de producatori care se declara impotriva unei asemenea plafonari.

"Nu am luat inca o decizie privind plafonarea subventiilor", a declarat ministrul Agriculturii.

- Finantarea costurilor cadastrale din bani europeni - Comisarul European pe Agricultura Dacian Ciolos a explicat faptul ca autoritatile europene nu sunt impotriva unei alocari din fondurile comunitare pentru a finanta platile legate de cadastru.

"Pentru sustinerea cadastrului poate sa aloce sustinre financiara de la CE, dar pot fi si alte masuri de autoritatile nationale. Am propus o masura prin care proprietarii care vor sa renunte la agricultura, vorbim de persoane in varsta, sau persoane care se muta la oras, sa poata primi o prima anuala mai mare prin pilonul I daca cedeaza sau vand terenul agricol ", a declarat Ciolos.

#Politica Agricola Comuna Romania, #fermieri PAC, #subventii Politica Agricola Comuna , #Subventii agricultura