Comasarea terenurilor agricole a murit in Parlament, dar poate reinvia la Guvern

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 12:22
2441 citiri
Comasarea terenurilor agricole a murit in Parlament, dar poate reinvia la Guvern
Fermierii care isi instraineaza terenurile agricole vor primi de la stat 200 euro/ha

Legea privind comasarea ternurilor a primit aviz negativ de la Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor. In proiect erau stipulate acordarea de prime si plata unor servicii notariale si cadastrale pentru cei care vor sa-si vanda suprafetele mici de teren agricol. Prin aceasta lege se urmarea infiintarea unor mari asociatii agricole care sa faca fata concurentei din spatiul comunitar.

Desi a fost respinsa de Parlament pe motiv ca nu exista fonduri, masura ar putea fi "insusita" de Guvern peste cateva luni si adoptata prin Ordonanta de Urgenta, sustine unul dintre initiatorii proiectului.

"Proiectul de lege nu a trecut de Comisie. A fost respinsa. A avut aviz negativ de la Guvern, desi, dupa parerea mea ca initiator este mai mult decat utila. Motivul pentru care a fost respins a fost acela ca nu sunt surse financiare pentru asa ceva. A fost singurul argument.

Noi nu am precizat in lege sursa financiara, nu avem de unde sa stim ce se poate misca in bugetul national consolidat. Nu vrem sa o mai modificam. In schimb, imi este teama de altceva. De regula, cand apare o idee mai sanatoasa din partea parlamentarilor si-o insuseste Guvernul printr-o Ordonanta de Urgenta peste 3-4 luni. Cam asa se procedeaza", a declarat pentru Business24 Ioan Munteanu, deputat din parte PSD+PC si secretar la Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

Ioan Munteanu, parlamentar PSD

Legea reglementa cadrul juridic necesar aplicarii schemei de ajutor de stat pentru stimularea comasarii ternurilor agricole situate in extravilan.

Schema de ajutor de la stat consta in:

- acordarea unei prime pentru cedarea exploatatiei,

- sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara

- garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul primei pentru cedare care se acorda cedentilor este:

in cazul cedarii exploatatiei prin arendare, 30 euro/ha/an pentru perioada de arendare de 5 ani, 50 euro/ha/an pentru perioada de arendare de 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru perioada de arendare de minim15 ani;

in cazul cedarii exploatatiei prin instrainare - 200 euro/ha

Ba mai mult, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat ca, in prezent, sunt discutii pentru a gasi bani din fondurile comunitare pentru taxele cadastrale.

Masura este vazuta cu ochi buni de asociatiile de producatori agricoli. Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a declarat pentru Business24 ca exista foarte multi fermieri care asteapta masuri precum cele prevazute in proiectul de lege pentru a-si vinde terenurile.

Reversul medaliei: Subventiile acordate pentru suprafete mai mari

Totusi, pe langa aceste masuri interne, exista o serie de discutii si negocieri si la nivelul Comisiei Europene privind masurile de a impulsiona comasarea ternurilor. In Noua Politica Agricola Comuna, autoritatile ar putea creste plafonul de acordare a subventiei de la 1 la 1,5 hectare.

Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii

"Sunt, in prezent, discutii cu privire la cresterea suprafetei minime a lotului de la 0,3 la 0,5 si impreuna sau separat cresterea fermei minime eligibile de la 1 hectar la un hectar si jumatate. Daca vom creste lotul minim eligibil de la 0,3 la 0,5 asta ar insemna ca vom pierde 400.000 de fermieri in mod oficial in primul an si vreo 800.000 de hectare din sistem, dar in al doilea an, ei se vor asocia si nu vor mai pierde bani. Va fi un soc in primul an", a declarat secretarul de stat Achim Irimescu pentru Business24.

In acest mod, autoritatile vor sa oblige fermierii care, pana in prezent, aveau suprafete reduse de terenuri agricole si primeau pentru ele subventii, sa se asocieze pentru a mai beneficia de fonduri.

Secretarul de stat la MADR a mentionat si ale masuri pe care le-a propus pentru a determina comasarea terenurilor:

"O alta masura pe care am demarat-o anii trecuti dar cu care Comisia nu a fost de acord a fost sa renta viagera. Sa ii incurajam pe batrani sa lase pamantul tinerilor si ei sa il vanda sau sa il arendeze si sa primesca 50-100 de euro pe luna pe hectar. In schema aceasta ar fi fost prinsi vreo 700.000 de fermieri. Mai este o masura pe care am propus-o: posibilitatea ca anumite plati ale subventiilor sa se faca prin organizatiile de producatori ca sa ii fortam sa se ascocieze si in felul acesta sa ii si indrumam sa cum sa isi lucreze terenurile", a adaugat Achim Irimescu.

Romania are cel mai fragmentat teren din Europa avand in vedere ca 53% din terenul arabil este lucrat in cadrul fermelor mai mici de zece hectare, potrivit datelor Eurostat.

In anul 2000, fermele cu suprafete intre 1 si 10 hectare au reprezentat 93,5% din totalul fermelor, reprezentand 32,3% din suprafata eligibila pentru platile directe pe suprafata.

#agricultura comasarea terenurilor, #prima comasarea terenurilor, #lege comasarea ternurilor , #Subventii agricultura