Constantin: S-a adus in discutie, la Bruxelles, plafonarea subventiilor pentru marii fermieri

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:57
1584 citiri
Constantin: S-a adus in discutie, la Bruxelles, plafonarea subventiilor pentru marii fermieri

Reprezentantii Uniunii Europene au propus ca in noua Politica Agricola Comuna subventiile acordate marilor fermieri sa fie plafonate la 300.000 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Comisia Europeana, prin comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a introdus in discutii posibilitatea ca, din 2014, fermierii mari sa aiba sumele plafonate la 300.000 de euro. Romania nu a fost de acord cu aceasta masura. Se va merge la o solutie de implementare voluntara. Am nevoie de inputurile dvs sa vedem ce formula va aplica Romania. La noi in tara, peste 700.000 de euro merg la 1% din fermieri", a declarat ministrul Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.

Potrivit ministrului Agriculturii, Romania a obtinut, in negocierile de la Bruxelles, prelungirea platilor pentru suprafata pana in 2020. Incepand cu 2014, fermierii ar fi trebuit sa primeasca subventii pe ferme, forma care i-ar fi "bulversat pe fermierii romani".

"Schema de plata pe suprafata (SAPS), suprafetele au crescut an de an. Avem 1.080.000 de fermieri care solicita plata pe suprafata. Am tinut ca schema sa fie prelungita pana in 2020. Consiliul a fost de acord. Schimbarea modalitatii de plata de la schema de plata pe suprafata la o schema de plata pe ferma era mult mai dificila pentru fermieri. O schimbare ar bulversa fermierii", a spus Constantin.

Romania va putea transfera bani intre pilonii de finantare, dar probabil nu se va folosi de aceasta posibilitate

In plus, Romania a obtinut la negocierile de la Bruxelles si posibilitatea de a transfera bani de la un pilon la altul.

"Am obtinut flexibilitatea intre piloni: transferul a 25% intre piloni. Romania nu cred ca va uza de aceasta posibilitate pentru ca sumele nu sunt suficiente. Avem nevoie de bani pe zona de dezvoltare rurala. Exista aceasta posibilitate, dar nu cred ca vom uza de ea", a precizat Constantin.

Plata de suprafata va creste treptat si va ajunge la 183 de euro pe hectar in 2016 si la 196 de euro in anul 2020.

"Din 2014, cand suma va fi de 154 de euro pe hectar, vom veni suplimentar cu 30 - 40 de euro de la buget, astfel incat un fermier roman sa primeasca cat un fermier european", a adaugat ministrul.

#Constantin subventii fermieri, #Constantin declaratii subventii fermieri, #Constantin plafonare subventii , #Subventii agricultura