Fermierii romani, afectati de importurile de cartofi

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 16:32
3493 citiri
Fermierii romani, afectati de importurile de cartofi

Importurile de cartofi la preturi de dumping, lipsa subventiilor, dar si a unei strategii din partea Ministerului Agriculturii provoaca pierderi semnificative fermierilor romani, dar si o scadere a interesului pentru aceasta cultura prin reducerea suprafetelor cultivate cu cartofi in 2012.

"In toamna anului 2011 si in iarna acestui an au intrat in Romania cantitati mari de cartofi pentru consum, cu si fara documente, dar si de dimensiuni foarte mari, care sunt interzisi pentru consum in stare proaspata in statele respective, exercitand astfel o concurenta neloiala fata de producatorii interni. Acest fenomen a dus la scaderea dramatica a pretului cartofului pentru consum la fermierii romani si chiar la imposibilitatea valorificarii acestui produs", a declarat pentru AGERPRES presedintele Federatiei Nationale 'Cartoful" din Romania (FNCR), Ioan Benea.

In opinia acestuia, diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie sa depaseasca dimensiunea de opt centimetri, desi din import sunt adusi cu precadere doar cartofi de dimensiuni mult mai mari.

Presedintele FNCR a precizat ca efectele acestei situatii de pe piata cartofului din Romania au condus la lipsa lichiditatilor pentru inceperea noului ciclu de productie, dar si la imposibilitatea valorificarii stocurilor de samanta certificata de catre producatorii autorizati.

Consecintele negative ale lipsei de interes pentru cultura cartofului

"Vom asista la scaderea interesului pentru aceasta cultura si, implicit, la reducerea suprafetelor cultivate cu cartofi in anul 2012. In situatia in care toate hipermarketurile din Romania au patroni din afara tarii si nu au nicio obligatie contractuala impusa de autoritatile romane de a se aproviziona cu prioritate cu marfuri din productia interna, nu exista niciun interes de a sprijini mediul de afaceri din Romania, dimpotriva, ii ajuta pe fermierii din tara lor", a precizat Benea.

Ioan Benea a subliniat calitatea ridicata a marfurilor romanesti datorita faptului ca acestea nu au incarcatura de reziduuri chimice precum produsele din import. In plus, 2011 a fost un an foarte bun pentru productia de cartofi, care a acoperit nivelul de consum al Romaniei si anumite disponibilitati pentru export. Cu toate acestea, foarte multi agricultori au ramas cu cartofii in stoc.

"Din cauza indiferentei cu care este tratata aceasta cultura de catre factorii de decizie din Romania vom ajunge sa cumparam cartoful cu un euro/kg, asa cum este pretul de vanzare in supermarketurile din Austria, Germania, Olanda sau Italia", a explicat Ioan Benea.

Cultura cartofului in Romania

Potrivit sursei citate, in ultimii ani cel mai mult a avut de suferit cartoful pentru samanta, din cauza unei lipse totale de strategie din partea Ministerului Agriculturii pentru acest domeniu de activitate, dar si a cercetarii in domeniul culturii cartofului. Daca in anul 1999, Romania avea o suprafata plantata cu 6.438,5 ha de loturi semincere la cartofi, aceasta a scazut treptat la 2.810,1 hectare in 2003, la 1.961,59 hectare in 2009 si la 754,46 ha in 2011.

In Romania se raporteaza anual o suprafata cultivata cu cartofi in jurul valorii de 240.000 hectare si se cultiva peste 100 de soiuri de cartof de mare performanta, majoritatea provenind din Uniunea Europeana.

Potrivit FNCR, cartoful este in general o cultura profitabila, desi inregistreaza cele mai mari cheltuieli pe unitatea de suprafata, respectiv intre 8.000 si 18.000 lei. In acelasi timp, cartoful este cultura cu cel mai mare risc, deoarece productia este influentata foarte mult de factorii climatici si in special de nivelul de precipitatii si de distributia acestora in perioada de vegetatie, apa fiind factorul limitativ al productiei.

Sprijinul acordat cultivatorilor de cartofi din bugetul national vizeaza cumpararea a 150 de litri de motorina necesari efectuarii lucrarilor mecanizate, cuantumul pentru 2012 fiind de circa 1,27 lei /litru, ceea ce reprezinta 25% din pretul motorinei la pompa. De asemenea, se mai acorda un ajutor de stat prin care se subventioneaza 50-70% din prima de asigurare in functie de riscurile asigurate.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania a obtinut in 2011 o productie de cartofi de 4,11 milioane tone, in crestere cu 25,2% fata de 2010, cand a totalizat 3,284 milioane de tone. Si productia de samanta certificata a inregistrat anul trecut o crestere de la 4.688 tone in 2010, la 14.700 tone in 2011, dar mult sub productia anului 2007, cand a totalizat 35.356 tone.

Importurile de cartofi in 2011 au totalizat 89.635 tone, in valoare de 23,4 milioane de euro, reprezentand doar 2% din totalul productiei, potrivit MADR, in timp ce in 2010 au fost de 64.704 tone in valoare de 11,646 milioane euro.

In privinta consumului, Romania se afla pe primele locuri in Europa, cu o medie anuala de peste 92 kilograme (kg) pe locuitor. In 2011 romanii au consumat 98,2 kilograme, in crestere fata de 2010 cand consumul era de 93,1 kg. Polonia detine suprematia cu un consum de 115,8 kg in 2011, Portugalia are 91,5 kg, Germania - 64,4 kg, Franta - 45,9 kg, Italia - 44,1 kg.

#importuri cartofi Romania, #fermieri romani importuri cartofi , #Subventii agricultura