FMI: De ce reducerea TVA la alimente nu este o solutie pentru fermieri

Marti, 14 August 2012, ora 11:14
1378 citiri
FMI: De ce reducerea TVA la alimente nu este o solutie pentru fermieri

Reducerea de TVA la alimente nu este o solutie pentru fermierii afectati de seceta, subventiile fiind un ajutor mai bun, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI pentru Romania.

"Am discutat despre reducerea TVA la alimente si nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie, pentru un numar de motive. La acest moment, cand avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, in special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scazand rata la TVA pe produsele alimentare, ii vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine sa se ofere o subventie, decat sa se reduca taxarea. Reducerea TVA ar fragmenta sistemul de TVA.", a spus de Vrijer.

Potrivit acestuia, experientele din alte tari arata ca o taxa pe valoarea adaugata scazuta la alimente, nu are, realmente, un efect pozitiv asupra economiei, prin creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci "pur si simplu este un transfer catre proprietari, in special proprietari din sector", a explicat oficialul FMI.

Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, ca sustine aplicarea unei taxe pe valoarea adaigata diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

#reducere TVA agricultura FMI, #subventii agricultori FMI, #TVA alimente FMI , #Subventii agricultura