Germania a incurcat ploile Romaniei in negocierile pentru subventiile "la hectar"

Marti, 26 Martie 2013, ora 09:17
5824 citiri
Germania a incurcat ploile Romaniei in negocierile pentru subventiile "la hectar"
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii explica ce inseamna cresterea sprijinului cuplat la 12%

Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii explica modul in care a obtinut Romania subventii agricole pana in anul 2020 pentru suprafetele cultivate si de ce s-a opus Germania unei ridicari a plafonului de plati.

Sumele primite de fermieri "la hectar" vor ajunge, peste sase ani, la 196 de euro.

Ce inseamna mai exact compensarea diferentei nivelului de plati directe in comparatie cu statele membre aflate peste media? Vor primi fermierii mai multi bani de la UE?

La nivel european exista diferente mari de plati. In prezent, cele mai scazute subventii le primesc fermierii din tarile baltice care au cam 50% din plata medie europeana. Plata medie europeana este cam 260 de euro pe hectar. Noi suntem la 75% si ajungem la 100% in 2016 cand teoretic vom avea 183 euro/hectar. S-a tot spus ca nu este normal sa avem o Politica Agricola Comuna cu 2 viteze: unii cu 600 de euro cum ar fi Malta si altii cu 100 de euro pe hectar.

Republicile baltice au facut lobby puternic si au reusit sa aiba plata in viitor exact ca tarile cu un nivel mai redus. Noi o sa avem 196 de euro in 2020 si atat o sa aiba si ei. Statele mari au fost de acord sa taie din subventiile acordate fermierilor lor si sa le dea republicilor baltice.

Covergenta trebuia sa fie pe patru ani si sa conduca la o reducere a decalajelor, insa pentru ca a fost o presiune foarte mare a statelor contributoare (Germania, Italia, Olanda, tarile nordice) s-a ajuns la compromisul pe sase ani, iar covergenta este mai redusa.

Noi avem 183 de euro in 2016 si o sa ajungem la 196 in 2020, cand noi speram sa ajungem macar la 200-210 euro.

Platile pentru suprafata directa vor fi prelungite pana in 2020. Cat de mult ii ajuta aceasta prelungire pe fermierii romani?

La nivel european sunt doua sisteme: SPS sau plata pe ferma si SAPS care este plata pe suprafata. Plata pe suprafata a fost introdusa ca tranzitie pentru noile state membre intrucat este un sistem simplificat. In aceste conditii, noi, statele membre noi am cerut prelungirea pana in 2020 si in final ni s-a aprobat.

Chiar daca suma SAPS este aceeasi, castigul mare este ca eu pot continua, si asta a fost ceea ce am obtinut eu la negocieri cu adevarat, prelungirea posibilitatii de acordare a platilor complementare directe din fondul national (CNDP), care reprezinta circa 450 milioane de euro pe an in 2013. Deci inseamna plata complementara pentru sectorul vegetal care, in acest an, este de 27 euro/hectar, plata pentru bovine care, in acest an este de in total de 192 milioane de euro si plata pentru ovine care este de 78 milioane de euro.

Deci, eu pot face in continuare aceste plati. Sigur, Comisia Europeana a venit cu un amendament si nu mi-a dat posibilitatea sa folosesc suma din 2013 cum am cerut eu pe toti anii, ci doar in 2013 si 2014. Incepand cu 2015 se aplica degresiv: 70% in 2015 fata de 2013-2014 si in continuare se scade cate 10% pe an astfel incat in 2020 sa ramana doar 20% din suma pe care o dau eu pe CNDP-uri in 2013-2014.

Din nou Germania...

Negocierile s-au concretizat cu o crestere a sprijinului cuplat de la 10% la 12% din anvelopa financiara nationala pentru platile directe. Cum se va reflecta aceasta extindere in buzunarele fermierilor?

In 2004 Comisia Europeana a decis sa decupleze, la presiunea Organizatii Mondiale a Comertului, platile de productie pentru ca daca se dadea plata pe tona atunci cu cat produceam mai mult cu atat veneam pe piata cu mai multa mancare si puneam in pericol productia altor state terte din lume. Si atunci s-a hotarat sa sa nu se mai incurajeze productia, ci le dam o subventie dar fara a o mai lega de productie.

Au mai ramas totusi, cateva sectoare, cum ar fi cel zootehnic. In conditiile in care exista o volatilitate tot mai mare a preturilor, Comisia a decis ca 10% din plafonul anual, care in acest an este de 1,2 miliarde de euro la plati directe si masuri de piata, in 2016 va fi de 1,7 miliarde, sa fie legata de productie orientata catre sectoare care nu au fonduri, cum ar fi bovinele sau ovinele.

Noi am cerut o crestere pana la 15%, dar Germania care este pentru simplificare a zis: "Cum am decuplat platile si acum le recuplam?" Si atunci s-a ajuns la o cifra intermediara de 12 procente. Dar procesul de adoptare a deciziei de la Tratatul de la Lisabona este pe codecizie: Consiliul si Parlament, care au propus 15%. Deci ramane sa vedem care va fi rezultatul final.

#Irimescu Interviu, #subventii agricultori Irimescu, #secretar stat agricultura subventii, #fermieri subventii Irimescu , #Subventii agricultura