Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor - Romalimenta

Marti, 24 Iulie 2012, ora 16:35
1724 citiri
Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor - Romalimenta

O posibila scadere a pretului la alimente ca urmare a reducerii de TVA depinde de pretul materiilor prime, a declarat Sorin Minea, Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), pentru Business24.

"Reducerea TVA-ului era singura solutie intr-o perioada ca asta, in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari. Beneficiul este direct la consumatorul final si indirect la procesatori si producatori.

Pretul final se va reduce cu 15%, pentru ca aceea este reducerea de TVA. Daca exista siguranta, preturile pot fi tinute chiar artificial pe loc. In orice caz, consumatorii finali nu vor mai "beneficia" de o crestere masiva a preturilor. S-ar putea sa asistam la o oprire a preturilor, ceea ce ar fi perfect. Preturile, cu tot cu reducerea de TVA, ar putea sa creasca pentru ca pretul materiilor prime s-ar putea sa creasca cu mai mult de 15%", a declarat Minea.

Reactiile pietei sunt impartite. In timp ce, reprezentantul Romalimenta considera ca reducerea TVA la alimente nu implica neaparat o ieftinire, aceasta fiind conditionata de pretul materiei prime, reprezentantul Avicola Slobozia este de parere ca masura este benefica si va impact asupra pretului.

Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu

Premierul Ponta si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin au anuntat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, o serie de masuri pentru sprijinirea agriculturii, domeniu care se confrunta efectele provocate de seceta. Printre masurile anuntate se numara: TVA diferentia pentru agricultori, reducerea tarifului la irigatii cu 50 de lei la mia de metri cubi.

Ponta: TVA diferentiat: 9% pentru buget, 15% inapoi la fermier

#Sorin Minea subventii agricultura, #TVA agricultura Minea, #Minea reducere TVA agricultura , #Subventii agricultura