Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni

Joi, 26 Iulie 2012, ora 08:46
3982 citiri
Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni

Statul a promis ajutorarea fermierilor a caror culturi au fost afectate de seceta, cu despagubiri de pana la 80% din valoarea pierderilor inregistrate. Analistii nu cred in promisiuni si spun ca birocratia si lipsa de bani de la buget vor ucide din fasa promisiunile.

Statul roman ii va despagubi pe fermerii afectati de seceta daca pierderile suferite de acestea vor fi mai mari de 30% fata de media veniturilor inregistrate in ultimii trei ani. In plus, Guvernul a promis ca fermierii isi vor putea iriga pamanturile cu preturi de 20% mai mici la energie.

Cati bani le va da Guvernul fermierilor care vor avea pierderi in 2012

Banii vor fi alocati de-abia la terminarea campaniei de recoltare intreprinderilor mici si mijlocii. Fermierii care nu se incadreaza in aceasta categorie a IMM-urilor, cu pierderi de pana la 30% din veniturile inregistrate in ultimii trei ani, ar putea fi despagubiti cu cel mult 7.500 de lei.

Situatia din teren

Seceta de anul acesta ii va duce pe cei multi fermieri in faliment. Acestia au renuntat la profit si spera sa-si acopere macar cheltuielile.

"Importurile sunt foarte scumpe si va veni data scadentei. Eu va trebui sa platesc ierbicidele si toate semintele pe care le-am luat. Cu ce le platesc daca eu nu scot productie?", a declarat un fermier, in cadrul unui reportaj ProTV.

"Ne-a decapitalizat complet. La anul nu avem cu ce sa continuam. Ingrasamantul, motorina, salariile, piesele, astea nu ti le da nimeni decat cu banul jos", a spus un alt fermier.

"Cred ca ar fi momentul sa declaram stare de forta majora, pentru ca majoritatea fermierilor au credite la banci, au fonduri europene accesate", a spus un producator de cartofi afectat, de asemenea, de seceta din acest an.

Ajutorul taranilor afectati de vremea potrivnica nu este o idee noua. Exista o ordonanta de urgenta inca din 2010 care prevede ca taranii pot fi sprijiniti in cazul in care sufera pierderi din cauza vremii nefavorabile, insa nici pana astazi nu s-au stabilit normele de aplicare.

"Am fost de acord cu propunerea de a reduce tariful pe irigatii cu 50 de lei la 1.000 de metri cubi. De asemenea, am fost de acord sa se solicite Comisiei Europene, acordarea de plati in avans de pana la 50% din valoarea platilor directe pentru agricultura", a declarat miercuri premierul Victor Ponta, in cadrul sedintei de Guvern.

Seceta a distrus agricultura din Iasi: Culturile de grau si porumb sunt compromise.

Ce spun analistii

Specialistii contactati de Business24 au fost de parere ca astfel de masuri nu constituie un ajutor real pentru fermieri pentru ca, din cauza procedurilor si a birocratiei, vor fi foarte greu de pus in practica. Mai mult, bugetul de stat nu are resusele necesare de finantare.

Fermierii se vor impotmoli in birocratia stufoasa si nu vor ajunge sa beneficieze de ajutorul de la stat. Un ajutor mai mare pe hectar era mult mai util pentru fermierii romani, este de parere Elena Sporea, fost presedinte Agrostar.

"Intentia aceasta buna va fi stopata de birocratie, de hartii, tot felul de declaratii. Vor fi foarte putini cei care vor beneficia de ajutor. Mai bine le dai un ajutor mai mic dar care ajunge sigur la el, ori nu le dai nimic. Anul acesta va fi critic. Mai bine le-ai da o subventie mai mare pe hectar din toamna, adica din luna august, ca ei sa isi poata relua ciclul agricol", a declarat Sporea pentru Business24.

Potrivit acesteia, subventia pentru energie acordata fermierilor vine prea tarziu.

"Este prea tarziu si pentru asta. Dupa parerea mea, acest lucru trebuia facut din vara, pentru ca ANM-ul a avertizat ca va fi un an cu probleme", a adaugat Sporea.

Masurile propuse de guvern vin prea tarziu pentru productia agricola din acest an in care seceta a distrus deja culturile, crede Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.

"Agricultura din acest an din Romania nu mai poate fi ajutata, nu are cum sa o mai ajute statul. Din cauza secetei culturile sunt compromise. Sigur ca este o masura buna, dar ar fi fost o masura si mai buna daca oamenii care au sere si solarii care s-au distrus in urma furtunilor din primavara erau ajutati si ei pentru ca, daca nu vii in sprijinul fermierilor, la anul s-ar putea ai cateva zeci de mii de hectare de teren necultivate", a declarat Frumosu pentru Business24.

Bugetul de stat nu are resurse pentru a sustine astfel de masuri, este de parere si analistul financiar Valentin Ionescu.

"Intrebati-i de unde au bani la buget pentru asta. Este un populism ieftin care nu are acoperire bugetara. Intai sa modifice bugetul pentru asta si apoi vedem cum va ajuta fermierul", a declarat Ionescu.

Romania a inregistrat un excedent bugetar de 400 milioane de lei in luna iunie, deficitul inregistrat fiind mai mic cu 0,07% in iunie, fata de mai.

Florin Georgescu: Excedent bugetar de 400 milioane de lei in iunie

#despagubiri fermeri seceta 2012, #ajutor stat fermieri 2012, #pagube fermeri seceta 2012, #subventii agricultura Romania 2012 , #Subventii agricultura