Nicolescu: Sectorul energetic are nevoie de investitii de pana la 50 de mld. de euro in urmatorii 10 ani

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 12:15
1496 citiri
Nicolescu: Sectorul energetic are nevoie de investitii de pana la 50 de mld. de euro in urmatorii 10 ani
http://gov.ro

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, apreciaza ca sectorul energetic din Romania are nevoie de investitii de 4-5 miliarde euro pe an, in urmatorii zece ani, in total cu 5-15 miliarde euro mai mult decat estima in urma cu sase luni, precizand ca statul va continua listarea companiilor.

"Cand m-am referit la 4-5 miliarde euro, nu m-am referit la foarte multe proiecte noi, m-am referit la tot sistemul, la modernizarea retelelor de transport, energe electrica, gaz si titei, explorarile si exploatarile de gaz si petrom, la productia de energie electrica. Cele 4-5 miliarde de euro anual acopera o sfera mult mai larga decat a noilor proiecte", a explicat Nicolescu, potrivit Mediafax.

La inceputul acestui an, ministrul delegat pentru Energie sustinea ca necesarul de investitii in domeniui este de 3,5 miliarde de euro pe an, in fiecare an.

Nicolescu a afirmat, marti, ca pentru companiile controlate de stat exista fonduri disponibile pentru investitii in acest an in suma de 1,3 miliarde de euro, din care 450 de milioane de euro din listarea Electrica.

Listari si investitii noi

Ministrul a aratat ca sunt si proiecte noi, mentionand in primul rand unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, unde statul a investit deja aproape un miliard de euro, din care 500 de milioane euro stocul de apa grea.

"Trebuie sa gasim resurse pentru a finanta acest proiect (reactoarele 3 si 4 - n.r.). Nu stiu cand, daca va fi 2019, sau 2022, sau 2023, dar trebuie finalizat", a explicat Nicolescu.

El a aratat ca CE Oltenia ar putea fi listata in prima jumatate a anului viitor, iar Hidroelectrica in cea de-a doua jumatate a anului 2015.

"Vom continua aceste listari si vom continua sa transmitem un mesaj de seriozitate (...) Ati vazut, inclusiv la Electrica, ce inseamna depolitizare si numirea unor manageri performanti (...) Oltenia si Hidroelectrica sunt doua companii care au potential mare si vor genera emulatie pe piata de capital", a mai spus Nicolescu.

El a precizat ca la Oltenia se lucreaza in continuare la evaluarea rezervelor de carbune, iar Hidroelectrica trebuie sa iasa din nou din insolventa.

Listarea celor doua companii a fost programata initial in cadrul acordului cu FMI si CE pentru 2013, dar apoi amanata de mai multe ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Razvan Nicolescu sector energetic, #sector energetic investitii , #Tarife energie