Romania ar putea exporta electricitate pentru Republica Moldova

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 12:27
1693 citiri
Romania ar putea exporta electricitate pentru Republica Moldova
Foto: ipn.md

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va discuta, joi, cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, pentru a gasi solutii ca Romania sa exporte electricitate catre Republica Moldova, aratand insa ca trebuie rezolvata problema legata de lipsa unor capacitati de transport suficiente intre cele doua tari.

Marti, Ucraina a oprit exporturile de energie electrica spre Republica Moldova si Belarus, din cauza unui deficit energetic intern, potrivit Mediafax.

Intrebat, joi, de presa daca, in aceste conditii, Romania va ajuta cu energie electrica Republica Moldova, premierul a precizat ca va discuta cu prim-ministrul moldovean.

"Discutam cu Guvernul de acolo si ce se poate face din punct de vedere infrastructura, facem. Romania are energie electrica, problema este ca nu avem capacitatile de transport suficiente. O sa discut cu Leanca chiar acum, la birou, si, daca putem sa facem ceva, bineinteles ca facem", a spus Ponta.

Exporturile Ucrainei catre Republica Moldova au fost deja reduse cu 50% in septembrie 2014.

Inainte de conflictul armat dintre fortele nationale ucrainene si separatisti prorusi in regiunea Donbas (est), Ucraina era in masura sa-si asigure nevoile in carbune cu ajutorul propriilor resurse. Ostilitatile din estul tarii au avariat atat peste 50% dintre minele de carbune situate in zona, cat si caile feroviare necesare trimiterii combustibilului catre centrale termice, care produc 40% din electricitatea consumata pe plan intern.

Guvernul ucrainean a incheiat recent un acord cu grupul britanic Steel Mont Trading in vederea livrarii unui milion de tone de carbune provenind din Africa de Sud, dintre care 250.000 de tone au fost livrate deja. Insa, dupa deschiderea unei anchete pentru delapidare de fonduri publice, de catre parchetul ucrainean, din cauza pretului mare al carbunelui sud-african, societatea a luat decizia de a-si limita livrarile la 500.000 de tone, volumul maxim prevazut de contract.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#discutie Ponta Leanca, #export electricitate Republica Moldova , #Tarife energie