Seceta ne umbla la buzunare: Factura la energie electrica va fi mai mare

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 08:01
2193 citiri
Seceta ne umbla la buzunare: Factura la energie electrica va fi mai mare

Debitele apelor au atins nielul minim de avarie, iar Hidroelectrica nu mai poate folosi apa la producerea energiei, motiv pentru care va invoca clauza de forta majora. Daca Hidroelectrica nu mai da energie, distribuitorii sunt obligati sa cumpere din alta parte, iar majorarea va fi suportata de consumatori.

Hidroelectrica va activa, pentru a doua oara in ultimul an, clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare. "Am dispus pregatirea documentatiei necesare", a declarat, Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica ar putea intra in situatie de forta majora de la 1 august din cauza conditiilor hidrologice nefavorabile. Borza a precizat ca anul acesta, productia companiei Hidroelectrica va fi mai si mai slaba decat in 2011. "Se vor obtine circa 13 TWh, in conditiile in care anul trecut a fost de 14 TWh, iar in 2010 de aproximativ 20 TWh", a afirmat Remus Borza.

Forta majora a tarifelor

Clauza de forta majora la Hidroelectrica inseamna o majorare a tarifelor la energie, chiar daca exista presiuni politice de mentinere a actualelor preturi, cauzate de apropierea referendumului si a alegerilor generale din toamna, a declarat economistul Mircea Cosea pentru Business24.

De-a lungul timpului, in perioadele in care energia hidro a mers prost, preturile au crescut, din cauza distribuitorii de energie trec pe hirdocarburi, iar acestea sunt mai scumpe. Costurile de livrare ale energie vor fi mai mari, pentru ca si cel al materiei prime este mai mare. Adica, in loc de apa, acum se va folosi pacura, gaz sau carbune, sustine Cosea.

Daca Hidroelectrica va aplica clauza de forta majora de la 1 august, ar trebui ca in cel mult 45 de zile energie sa ajunga mai scumpa si la consumatorul final.

"Am anumite rezerve privind majorarea tarifelor, pentru ca suntem in plin an electoral si s-ar putea ca din motive politice energia sa nu se majoreze. Nu cred ca se vor intampla majorarti ale tarifelor pana dupa alegerile din toamna", a mai spus Cosea.

Daca Hidroelectrica aplica clauza de forta majora, atunci nu mai este obligata sa cumpere din alte parti energia necesara, ci pur si simplu nu mai livreaza toata cantitatea de energie stipulata in contracte, a declarat pentru Business24 Ionut Purica, specialist in energie si mediu.

Daca scade nivelul de furnizare, inseamna ca acele companii care cumpara energie de la Hidroelectrica, cum sunt si cele care distribuie catre zona rezidentiala, vor fi nevoite sa cumpere energie din alta parte.

"Cresterea de pret nu se mai duce in pierderi la Hidroelectrica, ci se transfera catre companiile de distributie a energiei, care, la randul ,lor, transfera cresterile de pret catre clienti", sustine Purica.

La sfarsitul lui septembrie 2011, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, reducand livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa.

In acel moment se aflau in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu baietii destepti), cat si cele de pe piata reglementata. Hidroelectrica a livrat intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.

Clauza de forta majora a fost aplicata in toate contractele de vanzare a energiei electrice incepand din septembrie.

Hidroelectrica a prelungit la sfarsitul lunii martie situatia de forta majora invocand o reducere a productiei energiei electrice cu 40% din cauza debitelor scazute ale apelor. Pe 1 mai, Hidroelectrica a iesit din situatia de forta majora, reluand livrarile de energie conform contractelor aflate in derulare.

ArcelorMittal: Contractele cu Hidroelectrica sunt legale

Contractele in baza carora ArcelorMittal Galati a primit energie de la Hidroelectrica au respectat legislatia, iar compania nu este trader de energie, ci un consumator mare, care nu poate cumpara electricitatea "de la supermarket", a declarat Bruno Ribo, directorul executiv al combinatului.

"Colaboram cu autoritatile romane pentru a demonstra ca nu e un caz de ajutor de stat. Noi nu suntem traderi de energie, folosim energia pentru a face productie. Si suntem un consumator mare, consumam in mod constant 200 de megawati pe zi. Nu este o marfa pe care sa o cumparam de la supermarket. Avem nevoie de stabilitate", a afirmat Ribo.

Comisia Europeana a ajuns la concluzia preliminara ca doua contracte bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si ArcelorMittal Galati constituie, probabil, ajutor de stat ilegal si a inceput procedura oficiala de investigare. Potrivit primelor concluzii, Hidroelectrica a acceptat preturile propuse de ArcelorMittal Galati, pe piata OPCOM, desi existau oferte concurente la preturi similare sau mai ridicate, ceea ce se constituie in pierdere de venituri pentru stat.

In plus, Comisia a constatat ca ArcelorMittal Galati nu a achizitionat energia doar in vederea consumului propriu, ci si pentru furnizare catre celelalte companii detinute de grup in Romania.

Investigatia se refera la doua contracte, incheiate in decembrie 2009 si decembrie 2010 intre ArcelorMittal Galati si Hidroelectrica, care vizau furnizarea de energie in 2010, respectiv 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#insolventa Hidroelectrica, #administrare judiciara, #faliment Hidroelectrica , #Tarife energie