Rusia a propus Turciei sa interzica trecerea tancurilor petroliere prin stramtorile din Marea Neagra

Joi, 06 Mai 2010, ora 15:51
1519 citiri
Rusia a propus Turciei sa interzica trecerea tancurilor petroliere prin stramtorile din Marea Neagra

Rusia a propus Turciei sa interzica trecerea tancurilor petroliere prin stramtorile din Marea Neagra, titeiul urmand a fi transportat prin doua oleoducte, potrivit publicatiei rusesti Izvestia, preluata de agentia Ria Novosti, informeaza Mediafax.

Ideea reducerii traficului prin stramtorile Bosfor si Dardanele si transportarii petrolului prin intermediul oleoductelor Burgas-Alexandroupolis si Samsun-Ceyhan va fi discutata de o comisie bilaterala interguvernamentala in perioada 11-12 mai.

Problema va fi ridicata de presedintii Turciei si Rusiei. Moscova a propus, de asemenea, ca cele doua oleoducte sa fie gestionate de un singur organism.

Autoritatile ruse sustin ca stramtorile Marii Negre sunt mult prea aglomerate, iar navele au nevoie de mult timp pentru a le depasi.

Companiile petroliere arata, insa, ca transportul maritim este mai ieftin si eficient din punct de vedere al volumului.

Transneft, operatorul retelei de conducte petroliere din Rusia, vehiculeaza ideea ca stramtorile sa fie folosite doar pentru transportarea produselor derivate din titei.

Burgas-Alexandroupolis este un proiect ruso-bulgaro-grec prin care se vrea transportarea de petrol rusesc dinspre portul bulgaresc Burgas spre orasul elen Alexandropoulis.

Conducta ar urma sa aiba o lungime de 280 de kilometri.

Discutiile privind construirea oleoductului au durat mai multi ani si s-au finalizat prin incheierea unui acord in 2007.

Samsun-Ceyhan este un proiect turcesc in care Rusia nu este implicata.

Cu toate acestea, un memorandum de intelegere ar putea oferi unor companii rusesti sau italiene participatii de pana la 50%, noteaza Izvestia.

Turcia s-a angajat sa faca din Ceyhan principalul port petrolier din lume.

#stramtoare transport maritim petrol , #Transport maritim