Fost ministru al privatizarii: Vanzarea CFR Marfa catre rusi este imposibila

Marti, 06 Martie 2012, ora 08:02
2909 citiri
Fost ministru al privatizarii: Vanzarea CFR Marfa catre rusi este imposibila
CFR Marfa face parte din infrastructura critica a Romaniei

Vanzarea CFR Marfa catre banca ruseasca VTB este imposibila, deoarece compania detine infrastructura critica a Romaniei, spune Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.

Interesul manifestat, luni, de VTB, a doua banca ruseasca ca marime, pentru privatizarea CFR Marfa a starnit un val de optimism legat de vanzarea companiilor romanesti. Insa "oferta respectiva nu poate fi acceptata", a declarat analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, pentru Business24.

"CFR-ul, liniile electrice, o parte a sectorul energetic, comunicatiile si altele fac parte din infrastructura critica a Romaniei si nu pot fi vandute unei societati din afara NATO", spune Ionescu. Cei de la VTB stiu acest lucru, cu siguranta, insa Ionescu nu a explicat de ce a fost aruncata "aceasta petarda".

"Pe rusi ii intereseaza tot ce este legat de obiectivele lor strategice, obiective care se indreapta in special catre sectorul energetic si infrastructura. Insa in cel de-al doilea domeniu este greu sa faci achizitii in spatiul NATO", mai spune fostul ministru al Privatizarii.

Potrivit legislatiei, domenii precum caile de comunicatii, transporturile, liniile electrice, canalele navigabile, liniile feroviare etc. intra la categoria "infrastructura critica".

Toate acestea trebuie sa fie protejate in caz de razboi sau de calamitati naturale, ceea ce inseamna ca nu pot apartine decat statului respectiv sau aliatilor.

"Rusia este considerata tara adversa, asa ca nu se pune problema vanzarii, mai ales ca CFR Marfa are comenzi catre statele din NATO", a mai spus Ionescu.

Rusia vrea din nou controlul fostului bloc sovietic

VTB Capital, divizia de banking a VTB, a declarat ca va investi "mai multe sute de milioane de euro" in regiunea balcanica in urmatorii ani.

"Voi fi fericit daca vom investi direct cateva sute de milioane de euro in urmatorii ani in diferite proiecte din Bulgaria, Romania, Serbia si Grecia", a declarat Atanas Bostandjiev, directorul general al companiei.

"Vom urmari ofertele de privatizare anuntate de Bulgaria, Serbia si Romania. Suntem interesati de vanzarea planificata a unitatilor feroviare de transport marfa din Romania (CFR Marfa - n.r.). Serbia planuieste vanzarea unor unitati bancare, care prezinta interes. Oferte similare din Slovenia si Croatia sunt, de asemenea, interesante", a adaugat Bostandjiev.

Faptul ca Rusia cauta sa-si recapete pozitia strategica in Europa de Est a fost vizibil in ultimii ani, valoarea achizitiilor efectuate in aceasta zona fiind de 2,8 miliarde de dolari, din 2009 pana in prezent. Comparativ, in cei 17 ani anteriori, Rusia facuse cumparaturi de doar 2,4 miliarde de dolari in zona.

Criza europeana nu face decat sa ridice mingea la fileul Rusiei, care profita de lipsa de interes a investitorilor si de scaderea preturilor companiilor.

Printre cele mai importante achizitii recente se numara cea realizata de Sberbank, una dintre cele mai mari banci rusesti, care a cumparat anul trecut noua unitati Volksbank, mai putin cea romaneasca. Valoarea tranzactiei este estimata la 590 de milioane de euro.

CFR Marfa, "gaura neagra" in bugetul statului

Compania de care sunt interesati rusii a incheiat anul trecut cu pierderi de 133,5 milioane de lei, cu 68% peste nivelul aprobat de Guvern. CFR Marfa nu a mai inregistrat profit din 2007, cand a avut un castig de 6,12 milioane de lei, in scadere cu 85% fata de anul precedent. De atunci, pierderile aproape ca s-au dublat de la an la an.

Pentru anul 2012, compania estimeaza pierderi de 95 de milioane de lei.

Recent, guvernul si FMI au convenit ca CFR Marfa sa fie scoasa de pe lista companiilor cu management privat si vanduta unui investitor strategic, intr-un proces care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie si in care sa poata fi implicate BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

#privatizare cfr marfa, #cfr marfa rusia, #banca rusia cfr marfa, #privatizari romania , #Transporturi marfa