Anca Boagiu negociaza deblocarea fondurilor europene

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 14:07
1019 citiri
Anca Boagiu negociaza deblocarea fondurilor europene

Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a avut vineri o intalnire cu o delegatie a Bancii Europene pentru Investitii (BEI), in urma careia au fost stabilite mecanismele prin care BEI si Comisia Europeana vor asista MTI in procesul de monitorizare a implementarii proiectelor din fonduri europene, precizeaza NewsIn.

"BEI ramane un partener de nadejde al MTI in greaua misiune pe care ne-am asumat-o de deblocare a fondurilor europene rambursabile si nerambursabile alocate Romaniei.

Am stabilit ca JASPERS (initiativa a BEI de asistenta pentru pregatirea proiectelor regionale europene) sa isi prelungeasca rolul in Romania si dupa 2013, cat era prevazut mandatul initial, urmind sa se axeze mai mult pe asistenta acordata Autoritatilor de Management.

Deasemenea, BEI si Comisia Europeana vor finanta un grup de experti care sa ocupe pozitii cheie in demersul MTI de monitorizare a proiectelor din fonduri europene, astfel incat MTI sa beneficieze de cea mai buna expertiza posibila in acest domeniu.

Vom beneficia astfel de asistenta profesionista si transparenta din partea BEI si a Comisiei Europene intr-un domeniu in care inregistram intarzieri mari in derularea proiectelor, unele termene datand chiar si din anul 2000", a declarat ministrul Anca Boagiu.

Discutiile cu delegatia condusa de vicepresdintele BEI Matthias Kollatz-Ahnen s-au axat si pe oportunitatile pe care parteneriatele public-privat (PPP) le-ar putea aduce investitiilor in infrastructura.

"Am analizat inca o data cu reprezentantii BEI resorturile esecului proiectului prin concesiune Comarnic-Brasov, iar BEI a propus ca pe viitor sa ne focusam pe PPP-uri de mai mica amploare sau pe parteneriate public-privat care sa implice si o componenta de fonduri structurale.

De indata ce normele de aplicare ale noi Legii a Parteneriatului Public-Privat vor fi finalizate, vom intocmi un portofoliu de proiecte care ar putea fi finantate prin aceasta procedura", a mai spus Boagiu.

#boagiu, #deblocare, #europene, #fonduri , #Transporturi