BM: Sectorul transporturilor ramane ineficient

Sambata, 18 Iulie 2009, ora 15:56
1193 citiri
BM: Sectorul transporturilor ramane ineficient

Sectorul transporturilor nu a fost reformat in mare parte si ramane ineficient, desi Guvernul este concentrat pe dezvoltarea transporturilor si comunicatiilor pentru a intensifica competitivitatea si a creste mobilitatea, potrivit Strategiei de Parteneriat a Bancii Mondiale cu Romania.

"Romania a facut progrese mari in reformarea sectorului financiar, care a fost aproape in totalitate privatizat, si a devenit un lider in sud-estul Europei in reformarea si restructurarea sectorului energetic . Conditiile din mediul de afaceri s-au imbunatatit, desi taxele raman o problema pentru companii si persoane fizice. Totusi, sectorul transporturilor ramane ineficient si nu a fost reformat in mare parte", se arata in Strategia de Parteneriat a BM cu Romania, pentru perioada 2009 - 2013.

Strategia, care a fost discutata joi de Consiliul Directorilor Executivi ai BM, pune accent pe reformarea sectorului public, va incuraja cresterea si competitivitatea si va promova incluziunea sociala. "Planul pentru infrastructura include dezvoltarea unei strategii pe termen mediu pentru transporturi, un program si un plan de finantare, si restructurarea companiilor detinute de stat.

Guvernul intentioneaza sa mobilizeze resursele importante disponibile pentru Romania din fondurile structurale si de coeziune, care sunt in mare parte nefolosite, precum si finantare privata pentru proiectele unde acest lucru este fezabil, pentru a majora investitiile in infrastructura, ca mijloc de a reduce efectele crizei si de a sustine cresterea economica.

Acest lucru va necesita reforme semnificative ale politicilor si institutiilor sectoriale", potrivit strategiei BM. Pentru programul operational de transporturi s-au prevazut in perioada 2007 - 2013 fonduri europene de peste 4,5 miliarde de euro, in contextul in care Romaniei i-au alocat fonduri totale de 19,67 miliarde euro pentru obiectivul de convergenta si cel de cooperare teritoriala europeana.

Strategia BM pentru Romania din perioada 2006 - 2009 prevedea si o reducere a costurilor de transport, dar acest lucru nu a fost realizat.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#banca, #mondiala, #transporturi, #bechtel , #Transporturi