Cheltuieli romanesti pe bani europeni

Joi, 12 Iulie 2007, ora 21:09
1010 citiri

Guvernul a stabilit regulile pentru cheltuielile eligibile, insemnand acele cheltuieli considerate necesare pentru realizarea proiectelor si decontate din fonduri UE, urmand ca autoritatile de management ale programelor operationale sa faca listele de cheltuieli in functie de continutul programului.

Cheltuielile eligibile sunt cheltuielile recunoscute ca fiind necesare pentru realizarea proiectelor din fonduri europene si, prin urmare, sunt decontate de catre Comisia Europeana. Fiecare proiect, pentru a fi implementat, necesita efectuarea anumitor categorii de cheltuieli, in functie de specificul Programului Operational din care face parte.

O cheltuiala este considerata eligibila, potrivit hotararii guvernului, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este platita de beneficiar, intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2015, este insotita de facturi sau de alte documente contabile echivalente facturilor, este in conformitate cu prevederile contractului de finantare si cu prevederile legislatiei nationale si comunitare.

Beneficiarul poate avea costuri eligibile in natura, cum ar fi: constructii, terenuri, instalatii tehnice si echipamente, amortizarea pentru durata de utilizare a instalatiilor tehnice si echipamentelor in proiect, activitatea profesionala si de cercetare remunerata. Valoarea eligibila a contributiei in natura pentru intregul proiect nu poate depasi 20% din totalul cofinantarii proprii eligibile a beneficiarului.

Taxa pe valoare adaugata, dobanda si alte comisioane aferente creditelor, cheltuielile colaterale ale unui contract de leasing, achizitia de echipamente second-hand, amenzile, penalitatile si cheltuielile de judecata nu sunt considerate cheltuieli aligibile in cadrul proiectelor.

Comisia Europeana a aprobat cinci programe operationale propuse de Romania care vizeaza dezvoltarea regionala, transporturile, mediul, competitivitatea economica si asistenta tehnica. In septembrie, Comisia urmeaza sa aprobe celelalte doua programe: resurse umane si intarirea capacitatii administrative.

Pe baza directiilor stabilite in programele operationale sunt elaborate proiecte care pot obtine finantare din cele doua fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European, precum si prin Fondul de Coeziune.

In perioada 2007-2013, datorita celor trei fonduri, Romania va putea atrage 19,67 miliarde euro de la UE.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)