Compensatii pentru intarzierea avionului: In ce conditii poti obtine bani

Marti, 26 Februarie 2013, ora 17:27
2005 citiri
Compensatii pentru intarzierea avionului: In ce conditii poti obtine bani

Pasagerii curselor aeriene cu escala sunt indreptatiti sa primeasca compensatii financiare in cazul in care ajung la destinatia finala cu o intarziere de cel putin trei ore, a hotarat Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Indemnizatia va fi primita chiar si in cazul in care cursa initiala nu a avut o intarziere de trei ore, interval care da dreptul la compensatie, potrivit jurisprudentei europene, scrie EFE.

Aceasta compensatie se va situa intre 250 si 600 de euro in functie de distanta de zbor si va fi determinata de ultima destinatie la care ajunge pasagerul dupa ora prevazuta, a amintit Curtea intr-un comunicat.

Totusi, exista o serie de situatii in care compensatiile financiare pe care trebuie sa le plateasca transportatorii aerieni se pot atenua: conditia este ca intarzierea sa fi fost cauzata de "circumstante extraordinare" ce nu ar fi putut fi evitate.

Sistemul informatic Alitalia s-a defectat. Intarzieri si haos pe aeroportul din Roma

Cum s-a ajuns la aceasta decizie

Curtea cu sediul la Luxemburg a luat aceasta hotarare dupa ce a fost consultata de Curtea Federala de Justitie a Germaniei, Bundesgerichtshof, cu privire la cazul unei pasagere, Luz-Tereza Folkerts, care a suferit o intarziere totala de 11 ore cu Air France, de la Bremen (Germania) la Asuncion (Paraguay), cu escale la Paris (Franta) si Sao Paulo (Brazilia).

Prima cursa a inregistrat o intarziere de aproape doua ore si jumatate la decolare, fata de ora initiala, fapt pentru care Folkerts a pierdut la Paris legatura cu Sao Paulo. Pasagera a fost reprogramata pentru o cursa ulterioara, tot a companiei Air France, insa, cand a ajuns la Sao Paulo, era prea tarziu pentru a prinde legatura cu Asuncion, astfel ca a ajuns la aceasta destinatie cu o intarziere de 11 ore fata de ora de sosire prevazuta initial.

Air France a fost condamnata la plata unei indemnizatii catre Folkerts, insa compania a formulat recurs la Bundesgerichtshof.

In aceasta situatie, Curtea Federala de Justitie a Germaniei a intrebat Curtea de Justitie a UE daca un pasager al unei companii aeriene poate fi compensat atunci cand, la plecare, cursa a avut o intarziere mai mica de trei ore, insa pasagerul a ajuns la destinatia finala cu o intarziere de trei ore sau mai mare fata de ora de sosire prevazuta initial.

Curtea europeana argumenteaza ca negarea dreptului la indemnizatie in cazul acestor pasageri ar insemna o diferenta de tratament nejustificata, dat fiind faptul ca si acestia sufera o pierdere de timp ireversibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#despagubiri intarzieri avioane, #intarziere zboruri Europa, #compensatii intarziere zbor, #intarziere curse aeriene , #Transporturi