Oameni noi cu vechi controverse la Ministerul Transporturilor si la Compania Nationala de Autostrazi

Vineri, 23 August 2013, ora 11:51
2066 citiri
Oameni noi cu vechi controverse la Ministerul Transporturilor si la Compania Nationala de Autostrazi
Nini Sapunaru (stanga) si Narcis Neaga (dreapta)

Doua functii cheie din sectorul transporturilor vor fi ocupate de oameni cu trecut controversat. Nini Sapunaru, fostul sef al Directiei Vamilor a fost propus la Transporturi, iar directorul adjunct de la Compania Nationala de Autostrazi, cercetat disciplinar anul trecut, ar putea prelua conducerea institutiei.

Business24 prezinta cine sunt oamenii care ar putea semna proiectele pentru infrastructura, printre care amintim trei contracte importante programate in acest an: Comarnic-Brasov, centura sud Bucuresti si Pitesti-Craiova.

Nini Sapunaru, omul duty-free

Nini Sapunaru, in varsta de 50 de ani se afla la cel de-al patrulea mandat de deputat. Membru PNL inca din 1990, Cariera lui Sapunaru a cunoscut un punct culminant in 1997, cand a devenit sef al Directiei Generale a Vamilor.

Vremuri tulburi, de altfel, in care scandalurile de coruptie cu trafic de alcool, produse petroliere si celebrele afaceri Tigareta erau puse pe seama coruptiei din vami si din SRI, comenteaza Realitatea.net.

In perioada Sapunaru s-a nascut si afacerea cu magazine duty-free, controlate de Virgil Magureanu si Razvan Petrovici.

Din 2005, Nini Sapunaru este presedinte al filialei Vrancea a PNL, iar in 2007 a redevenit membru al Biroului Politic Central al PNL. Totodata, Sapunaru detine 50% din actiunile Europroiect, companie pe care a condus-o timp de doi ani, inainte sa devina sef peste vami.

Compania are activitati de inginerie si consultanta tehnica si a avut contracte de prestari servicii in valoare de 681.453 de lei, obtinute prin achizitie directa, cu Consiliul Judetean Galati, cu primariile din Focsani si Marasesti, dar si cu primariile a 16 comune din judetul Vrancea.

Avere

Conform declaratiei de avere, detine un teren intravilan de 750 de metri patrati in Focsani, cumparat in 2002 si o casa de 394 de metri patrati construita in 2006. Sapunaru mai are un Volkswagen Golf din 2000. Deputatul mai detine doua firme de consultanta si inregistreaza doua credite in valoare totala de 50.000 de euro, contractate in 2006. In acelasi an, familia Sapunaru a incasat dividende in valoare de peste 200.000 de euro de la cele trei firme.

Cum a scapat Narcis Neaga o "spaga" in caietul de sarcini

Directorul adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Narcis Neaga, este propunerea premierul Victor Ponta, la conducerea institutiei, in locul lui Mircea Pop, demis din functie in iarna, dar care a asigurat intermatul in aceasta perioada.

Narcis Neaga, care a ocupat pana acum functia de sef al Directiei Concesiuni, a fost suspendat din functie in toamna anului trecut si cercetat disciplinar, pentru ca in documentatia de selecatre a consultantului pentru autostrada Comarnic-Brasov au fost trecute printre cerinte un autoturism 25-30.000 euro si 30-40.000 euro pentru instruirea angajatilor CNADNR

"In urma modificarii documentatiei de licitatie pentru realizarea autostrazii Comarnic - Brasov si a introducerii unor cerinte in caietul de sarcini, pe care va trebui sa le indeplineasca firma de consultanta careia i se va atribui contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrazii Comarnic-Brasov (58 km), respectiv 'un autoturism nou cu o valoare intre 25.000 euro si 30.000 de euro si o suma intre 30.000 euro si 40.000 euro pentru sesiuni de instruire oficiala in tara/strainatate'", conducerea CNADNR a dispus cercetarea disciplinara a domnului Narcis Neaga, director Directia Concesiuni.

Pe perioada cercetarii disciplinare s-a dispus suspendarea din functie a domnului Narcis Neaga, urmand ca masurile sa fie luate in urma raportului emis de Comisia de Disciplina", se mentiona atunci, intr-un comunicat transmis de CNADNR.

Avere

Narcis Neaga nu a mai completat o declaratie de avere din 2009, potrivit informatiilor de pe site-ul CNADNR. Atunci, detinea un teren de 1200 de mp la Tuzla, doua apartamente in Sibiu si Bucuresti si doua case de vacanta la Avrig. Neaga mai are un Volkswagen din 2007 si un imprumut contractat in 2003 de la CNADNR, in valoare de 45.000 de euro, scadent in acest an.

In 2009, a incasat de la CNADNR venituri de aproape 30.000 de euro.

#Nini Sapunaru Transporturi, #Narcis Neaga CNADNR , #Transporturi