Programul Operational pentru resurse umane va fi semnat in noiembrie

Joi, 04 Octombrie 2007, ora 14:38
1232 citiri

Reprezentantul Ministerului Muncii, Cristina Iova, a declarat ca semnarea Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) se va face, cel mai probabil, in luna noiembrie, stabilirea datei fiind conditionata de venirea comisarului european Vladimir Spidla la Bucuresti.

Directorul Autoritatii de Management pentru POSDRU, Cristina Iova, a declarat, pentru NewsIn, ca documentul pentru accesarea banilor europeni pentru dezvoltarea resurselor umane este gata de mai mult timp, dar va fi semnat abia in noiembrie, din cauza programului incarcat al comisarului european Vladimir Spidla, care nu-i permite o vizita in Romania in luna octombrie.

In acelasi timp, Iova a spus ca POS-ul pe resurse umane va fi semnat in acelasi timp cu cel pentru dezvoltarea capacitatii administrative, ambele fiind finantate din Fondul Social European. Directorul pentru POSDRU a precizat ca POS-ul pentru dezvoltarea capacitatii administrative ar mai avea de trecut cateva etape la Bruxelles.

Pe de alta parte, directorului Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative, Zsolt Bogos, a declarat, recent, ca documentul este finalizat si va fi semnat in prima jumatate a lunii octombrie. "Procedurile de aprobare pentru POS-ul pentru cresterea capacitatii administrative sunt finalizate, acesta a fost inaintat la timp Comisiei Europene", a precizat Bogos. El a mentionat ca semnarea programului "depinde in totalitate de Bruxelles".

Romania are la dispozitie un buget de peste patru miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane in perioada 2007-2013, din care aproximativ 3,5 miliarde de euro vin de la UE, din Fondul Social European, restul fiind cofinantare nationala. Cea mai mare parte a sumei, 39%, va fi folosita pentru promovarea invatarii pe tot parcursul vietii si adaptabilitatea fortei de munca, restul fiind destinat promovarii masurilor active de ocupare si pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala.

O treime din suma va fi destinata promovarii masurilor active de ocupare pentru populatia inactiva, in special pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta, someri tineri si someri de lunga durata, ca si insertia pe piata fortei de munca si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile, iar peste 20% din bani se vor folosi pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala si educatie initiala si continua, inclusiv pentru sustinerea educatiei si cercetarii.

Comisia Europeana a aprobat, in luna iulie, cinci dintre cele sapte programe operationale, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica. Programele finatate din Fondul Social European (dezvoltarea resurselor umane si intarirea capacitatii administrative) au fost amanate.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.