2016 ar putea aduce o redresare pentru economia europeana

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 14:13
1510 citiri
2016 ar putea aduce o redresare pentru economia europeana
Foto: G20.org

Ankara a gazduit in weekend-ul trecut sedinta summit-ului G-20, iar de aceasta data liderii europeni au putut rasufla usurati: incetinirea cresterii economice din China si politica monetara a Rezervei Federale au fost singurele motive de ingrijorare analizate.

"Europa nu este vazuta aici in Ankara ca o parte a problemei, ci ca o solutie. La aceste summit-uri nu intotdeana a fost asa. Economia Europei da semne de inzdravenire", a comentat comisarul European Pierre Moscovici, citat de Bloomberg.

Cu sprijinul BCE

Daca pana acum o luna si jumatate, liderii europeni angrenati in negocierile pentru mentinerea Greciei in zona euro erau vedetele acestor intruniri, in acest caz toata lumea si-a aplecat atentia asupra a doua teme principale.

Ministrii de finante si bancherii prezenti la Ankara au incercat sa faca lumina in cazul speculatilor privind o eventuala crestere a dobanzii de referinta in SUA si a turbulentelor inregistrate pe pietele financiare din China.

"Europa s-a inzdravenit intr-un ritm lent, dar Banca Centrala Europeana a dat asigurari ca va sustine aceasta revenire economica, ceea ce este un lucru important", apreciaza Catherine Mann, economist sef al OCDE.

In ciuda optimismului comisarului european Moscovici, economiile tarilor europene s-ar putea sa ceara ajutorul BCE mai repede decat ar crede Bruxellesul.

La mana guvernelor

Fata de cresterea economica globala prognozata pe anul in curs, cea din zona euro se situeaza abia la jumatate (1,5%) semn ca economiile tarilor europene inca resimt efectele crizei datoriilor.

Inclusiv BCE a fost nevoita sa mai reduca nivelul optimismului de pe continent revizuind in scadere prognoza emisa saptamana trecuta.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, a mentionat ca este dispus sa amplifice programul de relaxare cantitativa daca turbulentele din pietele emergente se arata in masura sa puna in pericol redresarea economica fragila din zona euro.

In acelasi timp, alaturi de reprezentantii Statelor Unite, presedintele BCE a tinut sa insereze intr-o declaratie comuna o fraza menita sa trezeasca din amorteala guvernele statelor europene: "Politicile monetare nu pot echilibra singure cresterea economica".

Fraza are menirea de a le aminti guvernantilor europeni ca sunt responsabili de indeplinirea sarcinilor lor daca vor sa profite de avantajele programului de relaxare cantitativa lansat de BCE.

Perspective diferite

In intreaga zona euro, relieful economic este departe de a fi unitar.

Spre exemplu, ministrul Economiei din Spania, Luis de Guindos, a explicat la Ankara ca nu ar fi putut sa revina la o crestere de 4% daca ceilalti politicieni nu si-ar fi indeplinit sarcinile in aplicarea reformelor.

"In urma cu doi ani, Spania era cea mai mare sperietoare a zonei euro si a economiei globale.

In prezent avem o crestere economica de 4 procente, cream noi locuri de munca si transmitem un semnal de stabilitate in pietele de capital", a punctat de Guindos. In alte tari europene insa, implementarea reformelor bate pasul pe loc.

Lucrul acesta a fost constat si de reprezentantii FMI, directorul Christine Lagarde anuntand ca este posibil sa revizuiasca in scadere prognozele de crestere economica de 1,5% pentru zona euro si 3,3% pentru economia globala.

"Perspectiva globala este amestecata. Sunt piete din lume unde lucrurile stau bine, cum ar fi Statele Unite. In rest, constatam ca evolutiile economice sunt asa si asa, cu posibilitatea de a performa mult mai bine", a declarat si ministrul italian Pier Carlo Padoan.

Pierre Moscovici este mult mai increzator decat conationala sa, Christine Lagarde. "Comisia Europeana ramane la prognoza de crestere cu 1,5% pentru anul 2015", a declarat comisarul european.

Cererea in crestere de pe piata din zona euro si reluarea investitiilor, la fel ca si trecerea de la negativ pe neutru a politicilor bugetare sunt principalele argumente pe care se sprijina optimismul lui Moscovici.

"Pentru 2016 ma declar increzator in evolutia economiei europene. Avem instrumentele cu care o putem sustine si avem economii mai puternice care marcheaza o perioada de redresare", a comentat Pierre Moscovici.

#criza datoriilor zona euro, #evolutie economie UE, #ummit G20 Ankara, #politici monetare Europa , #Zona euro