Ajuta tratatul fiscal de la Bruxelles economia Romaniei?

Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:00
1975 citiri
Ajuta tratatul fiscal de la Bruxelles economia Romaniei?
Tratatul a fost respins de doua tari din UE

Romaniei i-a fost cerut sa semneze, recent, impreuna cu alte 24 de state UE un tratat care introduce un set de "reguli de aur" privind disciplina bugetara. Ramane sa luam decizia adoptarii sau respingerii acestui document, in decursul acestui an. Marea Britanie si Cehia au refuzat deja semnarea tratatului.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata ce 12 state l-au ratificat. Daca Romania va adopta tratatul in cursul acestui an, va urma introducerea prevederilor documentului in Constitutie.

In cadrul intrunirii recente a Consiliului European, la Bruxelles, pe langa finalizarea tratatului, a fost elaborata si o declaratie care vizeaza crearea de locuri de munca.

"Cele doua documente au o semnificatie impreuna. Tratatul ne impinge pe toti spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decat producem, iar declaratia ne da solutia - crearea de locuri de munca", a spus presedintele Traian Basescu.

Iata care sunt cateva dintre prevederile "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara":

- Stabilirea unui deficit structural maxim de minus 0,5% din PIB. Deficitul structural pe care si l-a propus Romania pentru anul acesta este de minus 0,7%.

- Statele non-euro participa la intrunirile Zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro.

- Alte aspecte importante: stimularea pietei muncii, mai ales pentru tineri, semnarea pana la sfarsitul anului a unui acord in ceea ce priveste procesul de achizitii publice si stimularea finantarii companiilor, in special a IMM-urilor.

"Acest tratat schimba modul in care se face politica in interiorul UE. Orice stat membru poate reclama neindeplinirea conditiilor din tratat de catre alt stat membru. Tratatul introduce un arbitru necrutator si sanctiuni de 1% din PIB in cazul abaterii de la prevederi. Acest lucru inseamna ca o simpla demagogie politica ar putea costa Romania 130 de milioane de euro", a mai spus Basescu.

Business24 va invita sa va spuneti parerea in legatura cu acest subiect.

#tratat fiscal UE, #tratat bruxelles bugetar, #adoptare tratat fiscal, #zona euro, #uniunea europeana , #Zona euro