Alegerile din Grecia, "un spectacol secundar". Adevarata lupta se da in Spania

Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:00
1113 citiri
Alegerile din Grecia, "un spectacol secundar". Adevarata lupta se da in Spania

Rezultatul alegerilor din Grecia reprezinta numai "un spectacol secundar", lupta pentru prevenirea destramarii zonei euro fiind purtata in Spania, considera economistul Mario Blejer, fost consilier al Bancii Angliei care a preluat sefia bancii centrale argentiniene dupa falimentul tarii, in 2001.

"Daca sistemul nu poate proteja una dintre cele mai importante tari, atunci nu poate fi sustinut", a declarat Blejer intr-un interviu acordat Bloomberg la Los Cabos, unde incepe luni summit-ul G20 al liderilor celor mai mari 20 de economii ale lumii.

Pietele financiare au salutat victoria partidelor pro-austeritate la alagerile de duminica din Grecia.

Blejer considera ca rezultatul reprezinta "raul cel mai mic", care previne o infruntare imediata intre Atena si creditorii sai.

Noul guvern din Grecia se va confrunta cu mai multe probleme

Guvernul care va fi instalat la Atena nu va avea legitimitate si va fi nevoit, in curand, sa inceapa renegocierea conditiilor din acordul de finantare externa pentru a castiga sprijin politic.

"Nu poti trece toate aceste masuri, foarte nepopulare, cu o majoritate de numai cinci voturi", a aratat economistul.

Blejer se refera la majoritatea restransa obtinuta de partidele Noua Democratie si PASOK, care au reusit cu greu sa treaca pragul de jumatate dintre parlamentari.

Bursele din Asia si Europa si moneda euro au crescut luni datorita rezultatului alegerilor din Grecia, perceput drept un semnal ca tara va evita iesirea din zona euro.

Blejer a preluat sefia bancii centrale din Argentina timp de cinci luni, incepand din ianuarie 2002, in timp ce tara inca nu-si revenise in urma unul faliment rasunator, cu turbulente grave pe scena politica.

Conservarea zonei euro implica restructurarea datoriilor statelor mai sarace

El considera ca, pentru a conserva zona euro in forma actuala, Germania si statele nordice trebuie sa accepte restructurarea datoriilor statelor mai sarace, precum Grecia, Portugalia si Spania.

"Daca nu vor accepta sa transfere resurse, euro nu are niciun viitor", a aratat economistul, adaugand ca daca Europa va continua sa se bazeze pe "jumatati de masura", situatia ar putea degenera oricand in retrageri masive de bani din bancile grecesti si din alte tari.

Blejer noteaza ca, daca grecii ar fi avut "o mentalitate argentiniana", ar fi retras deja toti banii din banci.

#Spania zona euro, #destramare zona euro, #grecia zona euro , #Zona euro