Alegerile din Grecia vor determina anumite evolutii in zona euro

Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:37
1193 citiri
Alegerile din Grecia vor determina anumite evolutii in zona euro

Soarta monedei euro va fi decisa in urmatoarele saptamani, rezultatul alegerilor de duminica din Grecia, urmand sa determine daca statul ramane sau pleaca din zona euro si sa supuna la un prim test noua linie de aparare de 100 miliarde euro construita de Europa in jurul bancilor spaniole.

Ultimele sondaje din Grecia plaseaza principalele partide pozitionate pro si contra masurilor de austeritate convenite cu UE si FMI, Noua Democratie respectiv Syriza, aproape la egalitate.

Guvernul de la Atena "mai are cateva saptamani" inainte de a termina banii, astfel ca urmatoarea perioada este decisiva pentru viitorul tarii, a declarat fostul premier elen George Papandreou intr-un interviu pentru Bloomberg Television.

Criza datoriilor de stat, aflata in cel de-al treilea an, a depasit un nou prag critic dupa ce Spania a renuntat la incercarile unilaterale de a-si stabiliza sectorul bancar si a devenit cea de-a patra tara din zona euro care apeleaza la finantare externa.

Ministrii Finantelor din zona euro au stabilit sambata in linii mari planul de salvare a bancilor spaniole, gandit ca linie de aparare in eventualitatea in care votul de duminica din Grecia va declansa o noua furtuna in piete.

Ultimele sondaje din Grecia arata ca Noua Democratie, cel mai mare partid "pro-bailout", conduce la intentia de vot cu 22,7%, urmat de formatiunea de stanga Syriza, principala forta care respinge masurile de austeritate, cu 22%. Sondajul dateaza din 1 iunie, ultima zi cand media elena poate prezenta astfel de studii inaintea alegerilor generale.

Liderul Syrica, Alexis Tsipras, a promis ca va mentine Grecia in zona euro, dar va respinge conditiile stabilite in acordul de finantare externa pentru a pune capat greutatilor generate de austeritate in randul populatiei.

Presedintele Noua Democratie, Antonis Samaras, a descris concursul electoral drept o decizie de a ramane sau a parasi zona euro. Samaras a avertizat ca iesirea din blocul monetar ar declansa hiperinflatie, retrageri masive de depozite din banci si saracie la scara larga.

Pe 18-19 iunie, in timp ce autoritatile elene vor numara voturi, liderii G20, forumul celor mai mari economii ale lumii, vor purta discutii privind criza din zona euro la summit-ul de la Los Cabos, Mexic. Reuniunea din Mexic face parte dintr-o serie de intalniri pregatitoare pentru summit-ul UE de la sfarsitul acestei luni de la Bruxelles, unde liderii europeni vor sa prezinte un "master plan" pentru supravietuirea zonei euro.

#alegeri Grecia zona euro, #zona euro grecia, #zona euro evolutie , #Zona euro