Angela Merkel: Germania vrea ca Grecia sa ramana in zona euro

Vineri, 24 August 2012, ora 18:21
1497 citiri
Angela Merkel: Germania vrea ca Grecia sa ramana in zona euro

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca tara sa vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, exprimandu-si convingerea ca noul guvern de la Atena va face tot ceea ce este posibil pentru a-si rezolva problemele.

Declaratia Angelei Merkel a fost facuta in urma intalnirii de vineri cu premierul grec Antonis Samaras.

Cancelarul german a insistat insa ca Grecia trebuie sa-si indeplineasca toate angajamentele legate de reforme si sa respecte termenele stabilite cu partenerii sai din Uniunea Europeana.

"Grecia face parte din zona euro si vreau sa faca parte in continuare", a declarat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu seful executivului grec. Ea a dat totodata asigurari ca Berlinul nu va face "judecati premature" cu privire la eforturile de reforma ale Atenei.

La randul sau, Antonis Samaras a precizat, in cadrul conferintei de presa, ca Grecia nu cere "mai multi bani", ci "un ragaz pentru a respira", in contextul reformelor dure si reducerilor de cheltuieli la care s-a angajat fata de creditorii internationali - UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Pentru a relua acordarea de fonduri, cu o noua transa de imprumuturi de 31,5 miliarde de euro, creditorii internationali ai Greciei au cerut autoritatilor de la Atena sa relanseze programul de redresare convenit cu UE-FMI-BCE. O decizie privind reluarea imprumuturilor este asteptata in luna septembrie, dupa raportul expertilor troicii.

Verdictul pentru Grecia se va da in septembrie, anticipeaza FMI

In schimb, autoritatile elene ar dori si ele un ragaz suplimentar de doi ani pentru a putea asana bugetul, pana in 2016 si nu pana in 2014, cum s-a convenit initial.

Premierul Greciei vrea mai mult timp pentru aplicarea reformelor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia zona euro, #Angela Merkel zona euro, #angela merkel grecia , #Zona euro