Angela Merkel va participa la intalniri pe tema crizei din zona euro

Luni, 20 August 2012, ora 09:59
1225 citiri
Angela Merkel va participa la intalniri pe tema crizei din zona euro

Angela Merkel va participa la o serie de intrevederi diplomatice saptamana aceasta, toate avand ca tema criza datoriilor din zona euro.

Intoarcerea din vacanta se anunta dificila pentru cancelarul german Angela Merkel, care trebuie sa continue lupta impotriva crizei din zona euro pe fondul atacurilor din ce in ce mai acide in Germania, unde vor avea loc alegeri legislative in septembrie 2013.

Ea se va intalni joi cu presedintele francez Francois Hollande la Berlin, dupa care, in ziua urmatoare, va avea o reuniune cu premierul grec Antonis Samaras, pentru discutii pe tema echilibrului bugetar.

Merkel ramane pentru moment inflexibila fata de cererile venite din partea Greciei, apreciind ca nu se va putea lua o decizie inainte ca troika formata din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa incheie in septembrie rezultatele evaluarii reformelor din Grecia.

Verdictul pentru Grecia se va da in septembrie, anticipeaza FMI

In urmatoarele saptamani, cancelarul german se va intalni cu alti doi lideri europeni ai unor tari aflate in dificultate financiara: premierul italian Mario Monti, la Berlin, la sfarsitul lunii august, precum si cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, pe 6 septembrie la Madrid.

Pe data de 12 septembrie, Curtea Constitutionala din Karlsruhe va trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste mai multe plangeri care vizeaza blocarea ratificarii de catre presedintele german a noului fond de ajutor european, MES.

Aceasta este o decizie cruciala pentru planul anticriza al zonei euro - care a primit deja sprijinul Parlamentului german la sfarsitul lunii iunie - pentru ca nu va putea fi pus in aplicare fara principalul sau contribuitor.

Gestionarea crizei de catre Angela Merkel este afectata de intarzierile impuse de catre parlamentari, care sunt foarte atenti ca masurile de urgenta pentru salvarea zonei euro sa respecte legile germane. Ea este obligata sa implice indeaproape Palamentul si suporta constant atacurile membrilor eurosceptici din coalitia sa de conservatori (CDU/CSU) si liberali (FDP).

Criticata in strainatate pentru ca apara cu strictete crescuta interesele germane, ea este sub presiune germana pentru a nu le abandona.

"SPD a aprobat tot timpul, cu exceptia catorva deputati, in Parlament - de zece ori in doi ani - planurile de salvare a zonei euro prezentate de Guvernul Angelei Merkel", a declarat Niedermayer, referindu-se la sprijinul constant primit din partea opozitiei social-democrate, SPD.

Perspectiva alegerilor legislative din septembrie 2013 ar putea constrange social-democratii sa se indeparteze de Guvern. Pentru moment, SPD cauta un candidat pentru pozitia de cancelar al Germaniei, profilandu-se trei posibile nume: Peer Steinbruck (Finante), Frank-Walter Steinmeier (Afaceri Externe) si Sigmar Gabriel (liderul SPD).

Angela Merkel ramane populara in randul cetatenilor germani pentru modul de gestionare a crizei, acesta putand fi principalul sau atu la alegerile din 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Angela Merkel criza euro, #criza zona euro, #Germania criza zona euro, #alegeri germania , #Zona euro