Angela Merkel: Viitorul Europei se va decide in urmatoarele luni

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 16:58
1253 citiri
Angela Merkel: Viitorul Europei se va decide in urmatoarele luni

Cancelarul german, Angela Merkel, a criticat vineri "lipsa de incredere dintre actorii" zonei euro si "mediocritatea" din Europa, considerand ca discutia despre "crestere sau rigoare bugetara" este o "falsa dezbatere" si a estimat ca viitorul Europei "se va decide in urmatoarele luni".

"Avem o falsa dezbatere care pune in opozitie cresterea cu rigoarea bugetara. Este gresit", a afirmat doamna Merkel in fata unei asociatii a societatilor familiale.

"Lipsa de incredere dintre actorii zonei euro" nu poate fi rezolvata decat daca mergem la "radacinile crizei", si anume "indatorarea si decalajele de competitivitate", a precizat ea.

Vorbind si despre apropiatul summit al G20 care va avea loc in Mexic, cancelarul german a reafirmat ca Germania "nu se va lasa convinsa prin solutii rapide cum ar fi euro-obligatiunile" sau crearea unui fond comun european pentru garantarea depozitelor bancare.

"Pericolul propunerilor precipitate de mutualizare" a datoriilor este ca nu ia in calcul diferentele de putere economica dintre state si niveleaza ratele dobanzilor pe care acestea trebuie sa le plateasca. "Cel care nu tine cont de acest lucru, da dovada de mediocritate. Iar mediocritatea nu trebuie sa devina etalonul" zonei euro, a adaugat doamna Merkel.

Ea a aruncat o sageata si in directia Frantei, careia ii cere sa priveasca la "evolutia costului cu forta de munca in Franta si in Germania", facand astfel aluzie la reformele din tara sa si la avansul acesteia la capitolul competitivitate.

Totodata, doamna Merkel a reluat ideea ca "nu va exista uniune economica si monetara fara o uniune politica", ceea ce implica si o renuntare la suveranitate, explicand ca nu poate sa accepte eurobonduri si in acelasi timp sa refuze orice control asupra bugetelor nationale.

Cancelarul german a reamintit ca pledeaza in favoarea unui control bugetar mult mai strict in zona euro, care sa permita "invalidarea" bugetelor nationale dezechilibrate, "dar acest lucru nu convine anumitor state".

Viitorul Europei "se va decide in urmatoarele luni, in acest an", a concluzionat Angela Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Angela Merkel zona euro, #viitor zona euro, #uniune economica zona euro , #Zona euro