Anghel, BVB: Daca fortam adoptarea euro, riscam o inflatie extrema

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:05
1733 citiri
Anghel, BVB: Daca fortam adoptarea euro, riscam o inflatie extrema

Daca Romania va forta aderarea la zona euro, nefiind pregatiti, risca o presiune inflationista extrem de ridicata, inclusiv in perioada in care suntem blocati, acei minim doi ani pe care trebuie sa ii petrecem in Mecanismul Ratelor de Schimb II, se arata intr-un studiu coordonat de Lucian Anghel, presedintele BVB.

Romania ar trebui sa adere la Mecanismul Ratelor de Schimb II pentru a adopta euro in intervalul 2017 - 2020, potrivit studiului 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei' lansat, joi, de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

"In 2018 - 2020 vom putea injumatati viteza de evolutie a deficitului de cont curent. La paritatea puterii de cumparare serviciile sunt aliniate doar intr-o proportie de o treime cu preturile din zona euro, iar in jurul anului 2020 vom fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii", se arata in documentul al carui coordonator este Lucian Anghel.

Potrivit acestuia, chiar daca Romania a beneficiat de flexibilitatea cursului de schimb pentru a atenua impactul unor socuri precum cel asociat recesiunii globale, pe termen mediu si lung, factorii care tin de competitivitatea non-pret sunt cei care determina performanta exporturilor, conform Agerpres.

"La nivelul tarifelor in zona serviciilor suntem aliniati cu ceea ce se intampla in zona euro doar in proportie de 36%. Daca vom forta aderarea la zona euro, nefiind pregatiti, neaducand macar la 50%, pentru altele ar trebui fim mult mai avansati.

Aceasta va insemna o presiune inflationista extrem de ridicata care ne poate prinde, inclusiv in perioada in care suntem blocati, acei minim doi ani pe care trebuie sa ii petrecem in Mecanismul Ratelor de Schimb II", a declarat Lucian Anghel, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si coordonator al studiului.

El a mai spus ca Romania, inainte sa adere la zona euro, trebuie sa aduca anumiti indicatori mai aproape de zona euro pentru a nu avea presiuni in momentul in care intra.

"Din acest motiv, tari precum Slovenia, Slovacia, Estonia au rezolvat aceste probleme structurale, au avut o inflatie mai mare inainte de a adera la zona euro pentru ca au fost obligati sa coreleze tarifele la servicii sa le aduca mai aproape de cele din zona euro, fiind in Uniunea Europeana, existand si niste restrictii. Pe de alta parte am rezolva si alte probleme.

Daca ne uitam suntem la total consum la 50% aliniati cu ceea ce se intampla in zona euro, pe bunuri de consum suntem la 69%, deci mai apropiati, bunuri nondurabile 64% si bunurile de capital 59%. Deci suntem cel mai in urma pe partea de servicii. Partea de servicii ne-am dori sa aiba o pondere mai mare, inclusiv in produsul intern brut", a mai afirmat Anghel.

#zona euro Romania, #adoptare euro romania, #Lucian Anghel adoptare euro , #Zona euro