Banca Centrala Europeana aloca 25 miliarde euro la prima licitatie pentru refinantari pe sase luni

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 13:17
1485 citiri
Banca Centrala Europeana aloca 25 miliarde euro la prima licitatie pentru refinantari pe sase luni

Banca Centrala Europeana a alocat miercuri 25 miliarde euro (39,07 miliarde dolari) in cadrul primei licitatii pentru refinantari pe sase luni din istoria institutiei, in incercarea de relaxa conditiile severe de creditare de pe piata imprumuturilor interbancare din zona euro, informeaza Reuters. Bancile au cerut insistent fonduri, licitand pentru un total de 103,1 miliarde euro, de peste patru ori mai mult decat cei 25 miliarde euro disponibili.


Cea mai mica oferta care a fost acceptata, sau dobanda marginala, a fost de 4,55%, mai mare decat previziunea de 4,48% exprimata intr-un sondaj efectuat marti de Reuters printre traderii de pe pietele monetare.


Dobanda medie platita de solicitantii care au avut succes a fost de 4,61%, fata de estimarile din sondaj de 4,56%. Bancile vor primi fondurile joi, odata ce vor oferi BCE garantii corespunzatoare.


Cea mai mare dobanda oferita a fost de 4,88%, iar cea mai mica de 2%, jumatate din dobanda cheie actuala a BCE de 4%.


La putin timp dupa ce BCE a publicat rezultatele licitatiei, dobanzile Euribor pe sase luni pentru credite interbancare negarantate s-a stabilizat la 4,737%, cel mai inalt nivel inregistrat de la finalului lunii decembrie.


Acest nivel se compara cu valoarea de 3,989% a dobanzii europene overnight (de o zi) EONIA, care este aproximativ echivalenta actualei dobanzi de politica monetara a BCE.