Cat cade euro daca grecii renunta la moneda

Duminica, 08 Mai 2011, ora 21:42
2813 citiri
Cat cade euro daca grecii renunta la moneda

Euro s-a putea deprecia accentuat luni, in urma zvonurilor ca Grecia a evocat posibilitatea iesirii din zona euro la o intalnire a mai multor ministri de Finante din zona euro, potrivit estimarilor unor analisti chestionati de The Guardian citati de Mediafax. 

"Raspunsul investitorilor va fi, probabil, vanzarea euro. Cred ca moneda euro ar trebui sa fie la paritate cu dolarul, nu la 1,44 de dolari pentru o unitate. Nu stiu cum a ajuns la acest nivel", a afirmat Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

Presa europeana a scris vineri ca guvernul elen a ridicat problema iesirii din zona euro intr-o reuniune a ministrilor de Finante din cele mai mari economi ale uniunii monetare.

Oficiali ai statelor din zona euro au negat, initial, ca o astfel de intalnire are loc, insa ulterior au admis ca ministrii de Finante din Germania, Franta si Italia discuta, intr-un castel din Luxembourg, cu omologul grec George Papaconstantinou despre rezolvarea problemei datoriilor elene. Informatiile din presa au fost, insa, negate de Atena.

"La aceasta reuniune nu s-a discutat despre iesirea Greciei din zona euro, asa cum au indicat anumite surse din media, din interese proprii", a afirmat Papaconstantinou. Germania a negat, de asemenea, ca au fost dicutii legate de renuntarea Greciei la euro.

Analistii arata, insa, ca in timpul crizelor financiare din zona euro au fost dezmintiri repetate, urmate de o rasturnare a situatiei cu 180 de grade.

"Seamana un pic cu presedintele unui club de fotbal care zice «Ne bazam 100% pe antrenor». Asta spune de obicei inainte de a-l demite", a afirmat Erik Britton, analist la Fathom.

Seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a negat la randul sau ca Grecia vrea sa renunte la zona euro, insa a declarat ca pe agenda intalnirii ministrilor de Finante din uniunea monetara de pe 16 mai va figura ajustarea programului destinat Atenei.

Grecia a primit anul trecut un pachet financiar extern de 110 miliarde de euro prin care a evitat intrarea in incapacitate de plata, insa investitorii sunt tot mai convinsi ca statul nu-si va putea onora obligatiile, avand in vedere recesiunea acuta prin care trece economia.

Restructurarea datoriilor ar putea insemna prelungirea scadentelor anumitor imprumuturi sau masuri mai drastice precum fortarea investitorilor sa accepte reducerea valorii obligatiunilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#euro, #grecia, #depreciere euro, #dolar, #zona euro , #Zona euro