CE: Increderea economica in zona euro este la pamant

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 16:00
1212 citiri
CE: Increderea economica in zona euro este la pamant

Increderea economica in zona euro a scazut mai mult decat prevazusera economistii in mai, atingand cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii doi ani si jumatate, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor din Grecia si eforturile Spaniei pentru a-si salva bancile.

Un index al sentimentului consumatorilor din zona euro a scazut la 90,6% de la 92,9% in aprilie, a spus Comisia Europeana la Bruxelles miercuri. Aceasta este cea mai scazuta valoare din octombrie 2009, situandu-se sub previziunile economistilor, conform Bloomberg.

Criza economiei europene s-a adancit dupa esecul Greciei de a forma un guvern in cadrul alegerilor din 6 mai, in timp ce Spania se lupta sa rezolve problema bancilor in mijlocul recesiunii si somajului mai mare de 20%.

Economistii de la Citigroup estimeaza ca Grecia poate parasi zona euro pana anul viitor. Productivitatea industriei prelucratoare si a serviciilor din zona euro a scazut mai mult decat prevazusera economistii in luna mai.

"Toti indicatorii ce reflecta sentimentul consumatorilor in al doilea trimestru par sa indice o reintoarcere in zona recesiunii", spune Peter Vanden Houte, economist la ING Group in Bruxelles.

Euro s-a depreciat fata de dolar, fiind cotat la 1,2439 dolari la Bruxelles, la ora 11.44, in scadere cu 0,5% in fiecare zi.

#incredere economica zona euro, #scadere incredere economica, #sentiment consumatori zona euro , #Zona euro