Ce inseamna deflatia din Europa: Cel mai rau scenariu

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 15:54
4658 citiri
Ce inseamna deflatia din Europa: Cel mai rau scenariu
Foto: Shutterstock

Pentru prima data in ultimii cinci ani, preturile in scadere denota pericolul care planeaza asupra intregii zone euro, iar privelistea nu este deloc pe placul analistilor economici.

Scaderea de 0,2% a preturilor nu face decat sa alimenteze temerile legate de deflatie si sa expuna Banca Centrala Europeana unei presiuni si mai mari.

Mai multe voci si-au exprimat primele impresii despre dezolantul peisaj din zona euro pentru publicatia Market Watch.

22 ianuarie, temen limita

Banca Centrala Europeana a anuntat ca va decide in sedinta din 22 ianuarie daca va recurge la politici de relaxare cantitativa, dar masura pare sa se impuna de la sine.

"Presiunea va creste treptat pana atunci. La conferinta de presa din 22 ianuarie, piata nu va astepta si nu va spera sa auda despre relaxarea cantitativa. Piata va cere direct acest lucru", explica Stephen Pope, reprezentantul Spotlight Ideas.

Scenariul cel mai rau

"Daca este sa mergem direct pe scenariul cel mai rau, exista in acest moment temeri ca Europa va cadea prada unei noi crize financiare.

Aceasta va fi greu de depasit, pe masura ce ratele reale ale dobanzilor se vor dovedi impovaratoare pentru economie.

Asteptam ca BCE sa demareze programul de achizitie a obligatiunilor suverane in lunile imediat urmatoare", isi exprima punctul de vedere Steen Bocian, economist sef in cadrul Danske Bank.

Grecia, calcaiul lui Ahile

Variantia demararii programului achizitiei de obligatiuni nu este insa o certitudine dupa cum considera Chris Williamson, economist sef in cadrul agentiei Markit.

"Achizitia titlurilor de stat nu este o afacere ca si facuta. Nelinistea starnita de alegerile anticipate din Grecia poate bloca BCE in aceasta privinta, mai ales daca partidul Syriza, in caz de victorie, va incerca sa renegocieze termenele de scadenta pe obligatiunile emise deja.

O solutie ar fi pentru moment ca oficialii Bancii Centrale Europene sa achizitioneze obligatiuni cu un rating mare de credit".

In acelasi timp, Howard Archer, seful operatiunilor pe Europa si Marea Britanie din cadrul HIS Global Insight vede in toate datele rezultate din analiza evolutiei economice din zona euro doar o spirala deflationista, in care jocul tergiversarilor continue practicat de Banca Centrala Europeana tinde sa accentueze criza.

#deflatie zona euro, #relaxare cantitativa, #alegeri anticipate Grecia, #ce inseamna deflatie Europa, #deflatie europa scenariu , #Zona euro