Ce inseamna tratatul fiscal pentru Romania

Vineri, 02 Martie 2012, ora 08:14
2701 citiri
Ce inseamna tratatul fiscal pentru Romania
Tratatul fiscal

Presedintele Traian Basescu va semna in cursul zilei de vineri tratatul fiscal, in cadrul reuniunii de doua zile de la Bruxelles, a Consiliului European de primavara.

In cazul in care cel putin 12 state din cele 27 vor semna acest document, masurile pe care le prevede vor fi incluse in Constitutie si vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

In cadrul intalnirii de joi seara, liderii Uniunii Europene au acordat Serbiei statutul de candidat la aderarea la UE si au decis acordarea unei sume mai mici Greciei pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, deoarece tara nu si-a respectat angajamentele.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, decizia a fost amanata pana in luna septembrie.

Ce inseamna tratatul fiscal

"Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara" sau pe scurt, tratatul fiscal, isi propune o disciplina fiscala mai stricta in blocul comunitar, ce reprezinta un pas in plus catre o uniune monetara mai stransa.

Printre principalele prevederi ale tratatului fiscal se numara stabilirea unui deficit structural maxim de minus 0,5% din PIB, in conditiile in care Romania si-a propus pentru acest an un deficit structural de minus 0,7%.

In plus, tratatul prevede ca statele non-euro sa participe la intrunirile zonei euro in care se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei zonei euro.

O alta conditie este ca tarile sa nu se depaseasca o datorie publica de 60% din PIB, lucru valabil doar pentru 14 state europene in acest moment. Abaterile de la aceste reguli vor fi sanctionate cu 0,1% din PIB-ul tarii respective. Romania are o datorie de aproximativ 38% din PIB in acest moment.

Printre alte aspecte importante se numara stimularea pietei muncii, mai ales pentru tineri, semnarea pana la sfarsitul anului a unui acord in ceea ce priveste procesul de achizitii publice si stimularea finantarii companiilor, in special a IMM-urilor.

Tratatul fiscal UE, aprobat orbeste de Romania. Vine iar austeritatea

Tratatul fiscal, un demers controversat

Prevederile incluse in acest tratat au starnit o serie de controverse, atat pe plan international, cat si pe plan intern.

Guvernul ceh refuza aderarea la noul pact bugetar european, iar Irlanda doreste organizarea unui referendum cu privire la noul tratat fiscal, in urma caruia poporul sa decida daca tara va semna. De asemenea, Marea Britanie, unul dintre statele care nu au acceptat ideea, considera ca nu este decat o alta victorie a Germaniei in impunerea conditiilor pentru salvarea zonei euro.

Pe de alta parte, Franta, unul dintre aliatii traditionali ai Germaniei, il considera "un pact al austeritatii".

Tratatul fiscal starneste controverse si in Romania. Fostul premier Emil Boc a precizat ca prin intermediul acestui tratat se consolideaza credibilitatea si prestigiul Romaniei in Uniunea Europeana, iar presedintele Traian Basescu considera ca semnarea acestui document reprezinta "un gest de responsabilitate".

Basescu saluta semnarea protocolului privind ratificarea Tratatului fiscal

Cu toate acestea, exista multe voci care sustin ca prevederile acestui tratat sunt prea dure pentru tara noastra si vor limita dezvoltarea economiei.

"Romania va trebui sa contribuie la Fondul de stablitate in cazul in care un stat se va afla intr-o situatie dificila. Va fi vorba despre sume pe care nu ni le vom putea permite", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.

Fostul premier Radu Vasile considera ca o decizie in privinta acestui tratat ar trebui luata abia dupa consultarea poporului:

"Se da de inteles ca n-ar trebui sa fie nicio obiectie. Ori nu e corect asa. In primul rand, acest pact il priveste pe cetatean, nu pe politician", a precizat fostul premier Radu Vasile.

Pe de alta parte, Varujan Vosganian, fostul ministru al economiei, este de parere ca adevarata dilema nu este daca ar trebui sa nu sa semnam acest tratat, ci cum vom reusi sa respectam clauzele impuse:

"Responsabilitatea nu inseamna sa semnezi un act si sa fii de acord cu aceste cifre, ci trebuie sa il aplicam. Ar trebui sa facem o evaluare, atat cei de la putere, cat si cei din opozitie, sa vedem in ce masura mai putem reduce fata de 2012 inca 3 miliarde de euro".

Vosganian: Aplicarea Tratatului fiscal este problema care trebuie discutata

De asemenea, criticii atrag atentia asupra faptului ca odata semnat acest tratat, Romania va fi intr-un fel mai aproape de zona euro, insa nu va beneficia de toate drepturile aferente acestei apartenente. De exemplu, tara noastra va fi expusa sanctiunilor si va trebui sa contribuie la ajutor financiar in cazul in care va fi nevoie, in timp ce restrictiile de pe piata muncii vor fi in continuare valabile pentru romani.

#tratat fiscal Romania, #ce inseamna tratatul fiscal, #ce presupune tratatul fiscal , #Zona euro