Ce spun oamenii de afaceri despre amanarea adoptarii euro in 2015

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 17:21
1606 citiri
Ce spun oamenii de afaceri despre amanarea adoptarii euro in 2015

Decizia Bancii Nationale de a amana termenul de 2015 pentru adoptarea monedei euro nu este surprinzatoare, in conditiile in care economia romaneasca nu reuseste sa indeplineasca indicii de performanta necesari acestui demers, considera Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Intarzierea adoptarii monedei unice poate aduce si beneficii si avantaje pentru afacerile din Romania, in functie de profilul de activitate si de vulnerabilitatea lor in fata fluctuatiilor cursului de schimb.

"Daca ai produse cu ciclu lung de fabricatie, precum vapoarele, ai timp sa te acomodezi cu cursul de schimb, insa daca ai perioade scurte intre vanzare si cumparare, cursul fluctuant este foarte defavorabil. Ca sa nu mai spunem ca avem evolutii curioase ale cursului de schimb: cand economia nu merge bine, cursul se intareste", a declarat Cristian Parvan, pentru Business24.

Guvernatorul Mugur Isarescu a confirmat in cadrul unui interviu pentru New York Times, ca "adoptarea euro in 2015 nici nu intra in discutie".

Romania nu indeplineste conditiile necesare pentru acest demers, a subiliniat economistul-sef BNR, Valentin Lazea:

Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele

"In primul rand ar trebui sa intram in ERM-2 peste doua luni, in ianuarie 2013. In al doilea rand, ar insemna sa luam in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani. In al treilea rand, ar insemna ca Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat".

Exportatorii despre amanarea adoptarii euro in 2015: Orice intarziere inseamna pierdere

ERM-2 are drept scop fixarea monedelor statelor membre care nu fac parte din zona euro la euro prin stabilirea, de comun acord, a unui curs central, fix dar ajustabil, fata de euro si a unei benzi standard de fluctuatie de +/-15%.

#adoptare euro oameni de afaceri, #AOAR amanare adoptare euro, #adoptare euro 2015 , #Zona euro