Claudiu Doltu, despre aderarea la euro: Trebuie sa ne gandim si la ziua de maine

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 13:32
1955 citiri
Claudiu Doltu, despre aderarea la euro: Trebuie sa ne gandim si la ziua de maine

In contextul agravarii contextului economic european si al problemelor cu care se confrunta Romania, aderarea la zona euro, propusa pentru urmatorii ani, este pusa sub semnul intrebarii.

Gradul redus de pregatire pentru aderarea la zona euro este una din principalele probleme, aflate la baza crizei economice din Grecia. Romania si-a luat insa angajamentul, verbal inainte de 2007 si in scris dupa semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, sa adere la zona euro, sa adopte moneda unica si sa fie pregatita pentru acest lucru in anii urmatori.

Pasii indicati de Uniunea Europeana au fost in mare parte urmati, dar agravarea situatiei din ultimile luni ridica intrebari vizavi de capacitatea Romaniei de a face acest pas.

"In momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana si-a asumat obligatia de a adopta euro, chiar fara sa existe un moment explicit stabilit pentru acest lucru. Nu exista o data anume nici acum. Este evident ca astazi, pe fondul incertitudinii neobisnuite din zona euro si din intregul spatiu al UE, dar, mai ales, in contextul starii generale de spirit din Romania, este nevoie de un proiect major, cel putin pe termen mediu", a declarat in exclusivitate pentru Business24, Claudiu Doltu, Secretar de Stat in Ministerul de Finante, doctor in stiinte economice.

El afirma ca planurile majore asumate de Romania pe termen mediu au functionat, lucrurile mergand intotdeauna in directia dorita, chiar daca intr-un pas mai lent decat ne-am dori. "Ma refer, desigur, la proiectul aderarii la NATO si la proiectul aderarii la UE. Nimeni nu poate sa spuna acum - in ciuda diferentelor care pot exista la nivel individual intre "beneficii si costuri" - ca societatea romaneasca nu ar fi castigator net, ca urmare a realizarii cu succes a acestor proiecte", spune Doltu.

Astfel, el propune construirea unui nou proiect in jurul euro care sa defineasca directia in care merge Romania, in ciuda problemelor economice pe care le avem si a dificultatilor economice din zona euro care ne afecteaza.

Proiectul ar trebui sa aiba la baza o inflatie cat mai mica, o datorie publica redusa, pentru a nu fi impovarate generatiile urmatoare si o finantare a deficitelor curente din surse pentru care oamenii de afaceri sa nu concureze cu institutiile statului.

"Pentru Romania, ca si pentru orice alta tara, trecerea la euro este o decizie politica majora. Intr-adevar, cand treci la euro renunti nu doar la leul cu care esti obisnuit. Renunti ca tara la puterea pe care o ai cand iti definesti cantitatea de bani pe care vrei sa o utilizezi (politica monetara) si, mai ales, renunti la un anume mod de a gestiona diferite probleme in economie", puncteaza Secretarul de Stat.

Prin aderarea la zona euro, tarile pierd posibilitatea de a rezolva unele probleme interne asa cum erau obisnuite anterior adoptarii monedei unice, ele fiind nevoite sa transfere altora puterea conferita de capacitatea de a proiecta si gestiona politica monetara. Conform lui Doltu, in ciuda problemelor cu care ne confruntam, care ne pot face sa amanam subiectul aderarii la zona euro, trebuie sa continuam procesul si sa ne gandim la "ziua de maine".

Romania poate respecta conditiile de aderare la zona euro

Conditiile tehnice pentru intrarea in stadiul premergator renuntarii efective la leu, "Mecanismul al ratelor de schimb II" ar putea fi indeplinite pana in 2015, este de parere Claudiu Doltu. Conform acestuia, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro ar trebui sa fie prioritatilor programelor de guvernare viitoare.

"Nu sunt indeplinite astazi toate conditiile pentru a intra in ERM 2. Dar, nu vad piedici de netrecut pentru indeplinirea lor in cativa ani. Inflatia poate sa continue sa scada spre nivelul celor mai bune performante din zona euro, deficitul bugetar poate sa fie pastrat sub 3% din PIB, ratele dobanzii pot scadea spre nivelul de referinta din zona euro si nu vad de ce nu am reusi sa ramanem semnificativ mult sub nivelul de indatorare publica de 60% din PIB. Desigur, acestea sunt criterii pentru asa-zisa "convergenta nominala", declara Doltu.

Secretarul de Stat considera ca atingerea si mentinerea conditiilor pentru aderarea la zona euro este conditionata de modul in care economia functioneaza si de modul in care sunt proiectate si gestionate politicile publice is intregul sistem al administratiei publice. Doltu sustine ca, in trei sau patru ani, daca ne implicam intr-o noua generatie de reforme, Romania ar putea avea un sistem al administratiei publice flexibil si mult mai apropiat de cel al altor tari UE.

"Romania va trebui sa accepte ca accelerarea si realizarea reformelor structurale sunt singura cale pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice si, pe aceasta baza, pentru cresterea economica sanatoasa", conchide Claudiu Doltu.

#aderare romania zona euro, #conditii aderare zona euro, #Claudiu Doltu zona euro , #Zona euro