Contractia sectorului de servicii si industriei din zona euro s-a redus in iulie

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 13:40
997 citiri
Contractia sectorului de servicii si industriei din zona euro s-a redus in iulie

Sectorul de servicii si industria prelucratoare din zona euro s-au contractat intr-un ritm inferior asteptarilor in luna iulie, insa companiile au continuat sa desfiinteze locuri de munca pentru a reduce costurile, potrivit unui sondaj al companiei de servicii financiare Markit, citat de Reuters.

Indicele PMI (Purchasing Managers Index) realizat in randul managerilor de companii din zona euro a crescut la 46 de puncte in iulie, maximul ultimelor 11 luni, de la 42,6 puncte in iunie, potrivit Mediafax.

Chiar daca studiul a indicat un indice inferior valorii de 50 de puncte care separa cresterea economica de contractie, valoarea inregistrata in luna iulie a depasit estimarile analistilor de 43,5 puncte.

"Situatia ramane sub control in sectorul serviciilor din zona euro, insa industria prelucratoare inregistreaza o recuperare", a declarat Chris Williamson, analist la Markit.

Economia zonei euro s-a contractat cu 2,5% in primul trimestru, iar economistii estimeaza un declin de 0,6% in perioada aprilie-iunie.

Pentru trimestrul al treilea, asteptarile indica o stagnare a Produsului Intern Brut, urmata de o crestere de doar 0,1% in ultimele trei luni ale anului.

Companiile desfiinteaza locuri de munca intr-un ritm rapid, pentru a reduce costurile, insa indicele privind angajarile in sectorul serviciilor a urcat la 44,9 puncte in iulie, maximul ultimelor sase luni, de la 44,5 puncte in iunie.

Somajul din zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani in luna mai, de 9,5%, si este prognozat la aproximativ 9,6% in 2009, respectiv 11,2% in 2010.

#contractie, # sector, # servicii, # industrie , #Zona euro