Cresterea economica in zona euro, limitata de reformele structurale

Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:40
1353 citiri
Cresterea economica in zona euro, limitata de reformele structurale

Somajul ridicat si exporturile slabe vor continua sa limiteze cresterea economica in zona euro, prelungind recesiunea peste termenele anticipate anterior.

Cresterea va fi aproape inexistenta anul acesta, in cazul in care BCE nu intreprinde masuri substantiale, conform raportului Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF).

Raportul EEF estimeaza o contractie de 0,6% pentru zona euro in 2013, reprezentand un declin usor mai accentuat decat in 2012.

Pentru anul 2014 , este asteptata o revenire modesta, cand PIB-ul va creste cu 0,9%, respectiv cu aproximativ 1,5% pe an in perioada 2015-2017. Somajul va atinge un varf de 12,7% din totalul fortei de munca din zona euro in primul trimestru al anului viitor.

Se estimeaza astfel ca injumatatirea masurilor de austeritate planificate in prezent ar face posibila o crestere PIB de aproximativ 1% in 2014, de pe urma careia, Grecia si Spania ar beneficia cel mai mult. In plus, sunt necesare masuri suplimentare pentru a incuraja reformele bancare ce ar permite finantarea mai ieftina a imprumuturilor pentru IMM-uri.

Raportul arata ca somajul in regiune va creste la 12,7%, mai dificila fiind situatia somajului in randul tinerilor, care se situeaza la o medie de 24%, in timp ce in Grecia si Spania, a atins niveluri-record de 59% si, respectiv, de 56%.

Perspective pentru Romania

Fata de trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere cu 0,5% in primul trimestru al acestui an. Factorul principal care a stimulat aceasta evolutie a fost activitatea industriala in crestere.

Cresterea modesta a salariilor reale, conditiile de creditare incordate si conditiile externe slabe sunt cauzele care estimeaza pe termen scurt o crestere modesta.

Desi este posibil ca inflatia sa stagneze in a doua jumatate a anului, cresterea salariilor reale va fi modesta. Piata muncii ramane slabita, cu un somaj ce depaseste 5%. In acest context, consumul domestic va creste cu doar 1,5%, fata de 1,2% anul trecut.

Destructurarea bancilor si numarul ridicat al creditelor neperformante vor continua sa limiteze oferta de creditare in viitorul apropiat. In plus, nivelul investitiilor directe ramane modest, reprezentand in prezent doar 20% din investitiile totale.

#zona euro, #crestere produs intern brut, #credite neperformante, #credite neperformante Romania , #Zona euro