Criza din zona euro: Majoritatea deciziilor sunt amanate pentru septembrie

Luni, 30 Iulie 2012, ora 17:13
1334 citiri
Criza din zona euro: Majoritatea deciziilor sunt amanate pentru septembrie
Sursa: http://www.caef.org.uk

In ultimii ani, Europa a trecut printr-o lunga serie de momente hotaratoare in criza datoriilor suverane, dar luna septembrie a acestui an pare a fi luna in care liderii euro raman fara optiuni pentru a salva moneda euro.

Cu sau fara criza, majoritatea liderilor europeni isi vor lua concediu in luna august, iar la intoarcere numeroase evenimente cruciale, decizii si deadline-uri ii vor astepta.

In septembrie, curtea germana isi va prezenta concluziile privind fondul de salvare al zonei euro, iar Grecia va incerca sa isi renegocieze conditiile planului de salvare. In plus, trebuie gasita o metoda de salvare a urmatoarelor doua piese ale dominoului european care se clatina din cauza crizei - Spania si Italia.

"In aproape 20 de ani de probleme in Uniunea Europeana, nu am intalnit niciodata o situatie precum cea actuala", a spus un diplomat al zonei euro, citat de Reuters.

Ziua de 12 septembrie este foarte importanta pentru Europa, in acea zi Curtea Constitutionala Germana urmand sa se pronunte in privinta compatibilitatii ditre tratatul pentru Mecanismul de Stabilitate European si constitutia germana.

O decizie favorabila este vitala pentru UE, pentru ca Germania este cel mai mare finantator al Mecanismului, iar zona euro si-ar pierde puterea de actiune pentru protejarea Spaniei sau Italiei fara acesta.

In aceeasi zi, in Olanda vor avea loc alegeri parlamentare. Olanda este tara care si-a exprimat deseori reticenta fata de salvarea tarilor cu probleme. Un vot in aceasta directie in Olanda ar putea complica revizuirea celui de-al doilea pachet de salvare al Greciei.

Lunga lista a problemelor

De cand criza europeana s-a inrautatit, in ianuarie 2010, autoritatile au trebuit sa salveze Grecia, Irlanda si Portugalia, pe masura ce acestea si-au pierdut puterea de finantare a deficitelor si de respectare a termenelor de plata pentru imprumuturile luate, mai ales din cauza cresterii dobanzii acestora.

Acum, doua mari economii se afla in bucluc, iar liderii europeni trebuie sa gaseasca o serie de solutii radicale. Daca Spania, a patra economie a zonei euro si a 12-a in lume, isi pierde capacitatea de a se finanta la preturi sustenabile de pe piata, ea este urmatoarea piesa de domino care risca sa cada. Urmatoarea la rand este Italia, a treia economie a zonei euro si membra a grupului G7, a marilor puteri economice.

Salvare Spaniei ar insemna probabil duplarea pachetului oferit Greciei, Irlandei si Portugaliei laolalta, in timp ce economia Italiei e de doua ori cat a Spaniei.

Uniunea Europeana a cazut deja de acord asupra acordarii unui ajutor de 100 de miliarde de euro bancilor spaniole, iar un oficial al zonei euro a declarat, sub anonimat, ca statul ar fi cerut deja un ajutor de 300 de miliarde de euro de la UE si FMI, pe masura ca costul de finantare atinge noi valori maxime.

In ultimele zile insa, oficialii europeni si-au exprimat deschiderea catre adoptarea oricaror masuri pentru a opri criza. Duminica, cancelarul german Angela Merkel si premierul italian Mario Monti au cazut de acord ca se vor implica total pentru protejarea zonei euro. Aceeasi pozitie a avut-o si seful BCE, Mario Draghi, care a declarat saptamana trecuta ca va face orice pentru salvarea euro si ca ar dori repornirea programului de achizitie a titlurilor de stat, derulat de BCE pana in luna martie.

Zona euro pare ca nu mai are insa destui bani pentru salvarea Spaniei si a Italiei daca acestea au nevoie de ajutor. "Pentru doi ani am tot umflat barca de salvare, luand decizii care au umplut-o cu destul aer incat sa prevenim scufundarea, chiar daca exista sparturi pe unde rasufla. Acum, aceste sparturi au devenit atat de mari incat nu putem sa pompom destul aer pentru a o tine pe linia de plutire", a declarat diplomatul citat anterior.

Grecia a ramas in urma cu reformele de imbunatatire a economiei si a finantelor, asa ca s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult timp, mai multi bani si o restructurare a datoriei din partea guvernelor din zona euro. Daca datoria Greciei nu ajunge sa fie sustenabila, tara ar putea parasi zona euro, trimitand o unda de soc in toate pietele financiare si in economia Europeana.

#criza zona euro, #salvare zona euro, #decizii zona euro , #Zona euro